Novosti

3. srpnja 2024.

INTERVJU: Mario Klarić, član Uprave – direktor Professio Energie

Professio Energiu, može se, u nekoliko pogleda smatrati pionirom hrvatskog sektora obnovljivih izvora energije. Njihovi korijeni sežu još u 2005. godinu, kad je sektor bio u samim začecima, a izlazak na burzu 2019. godine i kasnije sklapanje prvog korporativnog PPA ugovora u Hrvatskoj potvrđuje inovativan pristup vođenju tvrtke. O tome, ali i planovima za budućnost razgovaramo s Mariom Klarićem, koji je na čelu Professio Energie od 2019. godine. 

Pročitaj više
3. srpnja 2024.

OSVRT: Direktiva NIS2

Direktiva NIS2 (Direktiva EU 2022/2555) u Hrvatskoj je implementirana Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 15. veljače 2024., značajno poboljšavajući protokole kibernetičke sigurnosti za određene subjekte u zemlji. Ovaj sažetak istražuje okvir i implikacije zakona, s posebnim naglaskom na obveze i zahtjeve za subjekte koji su kategorizirani kao “ključni” ili “važni”.

Pročitaj više
3. srpnja 2024.

Novi korporativni članovi: INA i Siemens

Inicijative koje INA poduzima na području energetske tranzicije su opsežne. INA smatra da Hrvatska treba iskoristiti svoje potencijale u razvoju geotermalne energije, koji su za 60 posto veći od europskog prosjeka te se proaktivno uključila u taj proces, osvojivši na nedavno provedenom međunarodnom javnom natječaju dvije dozvole za istraživanje geotermalnih potencijala na hrvatskom kopnu. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti geotermalna energija imati važnu ulogu u energetskom miksu Hrvatske, a INA tu sa svojim znanjem i stručnošću stečenom u istraživanju nafte i plina može imati vodeću ulogu, s obzirom na to da su ta istraživanja gotovo istovjetna geotermalnim istraživanjima.

Pročitaj više
25. lipnja 2024.

Novi korporativni član - Siemens

S ponosom predstavljamo našeg 40. korporativnog člana, još jednu perjanicu energetske tranzicije na čijem je čelu u čak tri zemlje (Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji) gđa Medeja Lončar, ujedno i članica XEnergy Međunarodnog savjetodavnog odbora.

Pročitaj više
22. lipnja 2024.

Networking i druženje na Wind&Wine pre-summer partyju

Družili smo se na Wind&wine pre-summer partyju s brojnim našim članicama, članovima i partnerima. Uživali smo u izvrsnom vinu našeg partnera i sponzora Vinarije Galić, finoj hrani koju je osigurao naš novi korporativni član tvrtka Upgrade i, najvažnije, u odličnom društvu. Dočekali smo ljeto na najbolji način 😊

Pročitaj više
13. lipnja 2024.

INA novi korporativni član

INA je kao vodeća naftna i plinska kompanija te jedna od predvodnica hrvatskog gospodarstva spremna doprinijeti zelenoj energetskoj tranziciji. I svojim pristupanjem Mreži za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy, INA potvrđuje predanost dekarbonizaciji europskog gospodarstva.

Pročitaj više
13. lipnja 2024.

Održan treći okrugli stol

07. lipnja 2024. održan je 3. po redu okrugli stol u organizaciji XEnergy – Mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji, i ovaj puta tema je bila izuzetno aktualna: “Skladištenje energije u funkciji fleksibilnosti elektroenergetskog sustava i integracije OIE“.

Pročitaj više
12. lipnja 2024.

Potpisan ugovor o stručnoj suradnji s LEST-om

Temeljem ranije održanih zajedničkih sastanaka, na kojima smo razgovarali o različitim praksama, iskustvima te iskoracima u primjeni novih tehnologija vezanih za obnovljive izvore energije, potpisan je ugovor o stručnoj suradnji s renomiranim Laboratorijem za energetske strategije (LEST) Sveučilišta u Ljubljani.

Pročitaj više
26. svibnja 2024.

Još jedno zanimljivo networking događanje

U četvrtak 23. travnja smo se družili na još jednom zanimljivom networking događanju kojeg smo organizirali s našim korporativnim članom Privrednom bankom Zagreb. Čuli smo izuzetno korisne i vrlo konkretne informacije o održivom financiranju putem tržišta kapitala od naših gostiju Vedrane Jelušić Kašić i Gorana Kursana.

Pročitaj više
25. svibnja 2024.

Susret sa ženama veleposlanicama u Hrvatskoj

U utorak 21. svibnja, u organizaciji XEnergyja i Ureda Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj održali smo vrlo uspješan susret sa ženama veleposlanicama u Republici Hrvatskoj. Neformalna atmosfera u kojoj je održan događaj pod nazivom “Vrijeme za uključivo vodstvo: uloga žena u energetskoj tranziciji” omogućila je produktivnu raspravu i razmjenu ideja.

Pročitaj više
7. svibnja 2024.

Novi korporativni član - Monter-Strojarske montaže d.d.

Naš novi korporativni član je tvrtka Monter-Strojarske montaže d.d., vodeća hrvatska kompanija specijalizirana za izgradnju cjevovoda za transport plina, nafte i vode, te jedna od najiskusnijih tvrtki u izgradnji i održavanju industrijskih postrojenja, infrastrukturnih objekata i proizvodnji procesne opreme.

Pročitaj više
25. travnja 2024.

Naši članovi ambasadori Europskog klimatskog pakta

Veliko nam je zadovoljstvo što je naša članica Ani Trstenjak, pored još 11 uglednih predstavnika neprofitnih organizacija, poslovnog sektora i politike, izabrana za veleposlanicu Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj te se tako priključila mreži koja broji više od 800 ambasadora diljem EU.

Pročitaj više
23. travnja 2024.

Formiran Međunarodni savjetodavni odbor XEnergy-a

S ponosom predstavljamo cijenjene članove našeg novoformiranog Međunarodnog savjetodavnog odbora u XEnergyju. Sastavljen od stručnjaka iz različitih područja, ovaj odbor predstavlja sinergiju žena i muškaraca, njihove predanosti zelenoj tranziciji i rodnog ravnopravnosti koji će kroz svoje ekspertize i savjetodavnu ulogu značajno doprinijeti našoj misiji osnaživanja žena u energetskoj tranziciji.

Pročitaj više
17. travnja 2024.

INTERVJU: Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Grupa KONČAR najveći je domaći neto izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici, tračničkom prijevozu i digitalnim rješenjima s referencama na više od 130 tržišta diljem svijeta. O poslovnim rezultatima tvrtke, poslovanju na domaćem i inozemnim tržištima te planovima za budućnost razgovaramo s mr.sc. Gordanom Kolakom, predsjednikom Uprave KONČARA.

Pročitaj više
15. travnja 2024.

OSVRT: CBAM Uredba i posljedice njenog donošenja

Europska unija jak je kreator politike u borbi protiv klimatskih promjena i ekološkog sloma. U toj se ulozi ponajprije služi uredbama koje su po svojoj prirodi obvezujuće u cijelosti i izravno primjenjive u svim državama članicama, jednako kao da ih je donio nacionalni zakonodavac. Jedna od takvih uredbi jest Uredba (EU) 2023/956 Europskog parlamenta i Vijeća od 10. svibnja 2023. o uspostavi mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (Regulation establishing a carbon border adjustment mechanism dalje u tekstu: “CBAM Uredba“). CBAM Uredba stupila je na snagu 17. svibnja 2023.

Pročitaj više

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!