Zastupanje

Žene u energetskoj tranziciji

XEnergy zastupa politike i mjere kojima se povećava vidljivost žena koje se bave poslovima vezanim uz razvoj obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti, inovativnih i niskougljičnih tehnologija, zelenim financijama i sl.

Potičući teme ženske uloge u energetskoj tranziciji doprinosimo održivosti i ubrzanju zelene tranzicije te istovremeno osnažujemo ulogu i utjecaj XEnergy i njenih članica i članova na donošenje odluka nositelja politika.

Nela Vlahinić XEnergy Zastupanje

Unatoč tome što žene čine 39% globalne radne snage, u energetskom sektoru zastupljene su sa samo 22%. Još je manji njihov udio u upravljačkim razinama – samo jednu od pet vodećih pozicija u energetskom sektoru zauzimaju žene.

Prepreke s kojima se žene suočavaju u energetici slične su onima u ostalim gospodarskim sektorima, međutim izazovi energetskog sektora i energetske tranzicije daleko su hitniji za društvo budući da energetika i povezane industrije i usluge prolaze kroz proces duboke transformacije. Prijelaz na čistu energiju zahtijeva usvajanje inovativnih tehnoloških rješenja i poslovnih modela uz pomoć različitih znanja, kompetencija, vještina i talenata.

U cilju promicanja uloge i vidljivosti žena, krajem svake godine XEnergy će predstaviti jednu inspirativnu ženu u području energetske tranzicije koja je dala značajan doprinos održivom razvoju te može i treba predstavljati uzor, posebice studenticama i mladim ženama na početku svoje karijere.

Dajući pozornost kreativnim, vrijednim i upornim ženama, stvaramo ozračje u javnosti koje će biti više senzibilizirano na pitanja rodne ravnopravnosti i različitih, suptilnih ili manje suptilnih barijera s kojima se suočavaju žene na svom profesionalnom putu.

Činjenica da XEnergy okuplja članice i članove te kroz sinergiju rada ženskih i muških kolega utječe na promjene, predstavlja našu prednost i garanciju da će se promjene brže dešavati. Naši stručnjaci kroz rad u različitim odborima formuliraju i predlažu rješenja koja će se javno raspraviti na okruglim stolovima, panel diskusijama i konferencijama te nam je cilj pridonijeti bržoj energetskoj i rodnoj tranziciji koja će koristiti svima.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!