Nazad
19. veljače 2024.

XEnergy nastavlja raditi na promicanju stručnih suradnji

Krajem prošle godine XEnergy je najavio da, u suradnji s partnerima, počinje raditi na zanimljivom novom projektu stvaranja energetski samoodrživog eko sela u Gorskom kotaru.

„Radilo bi se o selu koje iz prirodnih izvora samostalno proizvodi električnu energiju za svoje potrebe te viškove energije pohranjuje za kasnije potrebe, pri čemu bi sudjelovalo i kao proizvođač i kao potrošač. Cilj nam je da osim ekoloških ovakvi projekti imaju i kulturološke i socijalno- ekonomske učinke“, pojašnjava voditeljica projekta i tajnica udruge Martina Biondić. Dodala je kako XEnergy smatra da treba povećati kvalitetu života i stanovanja u ruralnim sredinama te bi se u okviru ovog pilot projekta razvio sustav daljinskog grijanja, pametna javna rasvjeta, pametna mobilnost, upravljanje potrošnjom i samoopskrba.

Radi razvitka pilot projekta 25. siječnja u Laboratoriju za energetsku strategiju (LEST), koji od 2000. godine djeluje pod okriljem Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, održan je radni sastanak. Sastanku su, kao predstavnice A1, prisustvovale Marina Fabris i članica našeg Savjetodavnog odbora Martina Dragičević, načelnik Sektora za energetsku politiku i strategiju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Vjekoslav Jukić, naša glavna tajnica i voditeljica projekta razvoja energetski neovisnog sela Martina Biondić te, kao domaćini, Tomi Medved i Edin Lakić.

LEST iza sebe ima čitav niz međunarodnih suradnji, posebice iz područja razvoja energetske strategije, a sudjeluju i u projektima usko vezanima za industriju te u čitavom nizu istraživačkih projekata. U kontaktu su s akademskom zajednicom i mnogim istraživačkim institucijama diljem svijeta. Iza njih je uspješno razvijeno energetski neovisno selo Luče, te smo ponosni da možemo surađivati s tako kompetentnim, iskusnim i pouzdanim partnerima kako u ovom, tako, nadamo se, i u budućim projektima.

„Zahvalni smo svima uključenima na suradnji i podršci. Cilj nam je prikazati da je energetska regulativa primjenjiva, te da nove tehnologije poput baterijskih spremnika i digitalizacije uz podršku obnovljivih izvora energije povećavaju učinkovitost i sigurnost napajanja te odgađaju potrebu ulaganja u elektroenergetsku mrežu“, istaknula je Biondić.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!