Nazad
6. prosinca 2023.

Rodni jaz u zaposlenosti i dalje postoji

Europska komisija 28. studenog objavila je podatak kako je prošle godine razlika u zaposlenosti spolova u EU iznosila 10,7%, 0,2 postotna boda niže nego godinu ranije. Rodni jaz u zaposlenosti definiran je kao razlika između stopa zaposlenosti muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine. Razlozi koji uzrokuju rodne razlike pri zapošljavanju razni su. Među ostalim, tu se ubrajaju odgovornosti žena za skrb, diskriminacija pri zapošljavanju i nedostatak žena na rukovodećim pozicijama. Osim toga, čimbenici poput neadekvatne skrbi za djecu, poreznih olakšica i profesionalne segregacije doprinose postojanju razlika u zapošljavanju među spolovima. Vrijedi podsjetiti kako je EU 2019. postavila cilj da do 2030. prepolovi jaz među spolovima.

Postojale su samo dvije regije EU-a (NUTS 2) koje su zabilježile višu stopu zaposlenosti žena u 2022. godini: Regija glavnog grada Litve (Sostinės regionas) i Južna Finska ( Etelä-Suomi) u Finskoj. U svim ostalim regijama EU-a rodni jaz je i dalje prisutan s višim stopama zaposlenosti muškaraca. Najveće razlike u zaposlenosti među spolovima zabilježene su u regiji središnje Grčke Sterea Elláda (31,4%) i južnotalijanskoj regiji Puglia (30,7%).

Ukoliko želite saznati više i možda provjeriti kako po pitanju rodnog jaza u zapošljavanju stoji vaša regija, tu je interaktivna karta /vizualizacija na stranicama Europske komisije, na sljedećem linku.

Autor: Branka Belamarić

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!