Nazad
25. listopada 2023.

Ulaganja u čistu energiju u velikom zamahu

Međunarodna agencija za energiju / International Energy Agency (IEA) procjenjuje kako su svjetska ulaganja u čistu energiju na putu da dostignu razinu od 1,7 bilijuna dolara u 2023. godini. U posljednjih nekoliko godina trend se snažno okreće. Prije pet godina omjer ulaganja u projekte fosilnih goriva i one pod zajedničkim nazivnikom čistih tehnologija bio je podjednak. Danas na 1 dolar ulaganja u fosilna goriva dolazi 1,7 dolara ulaganja u oblike energije s niskim ili nultim emisijama stakleničkih plinova.

„Glavna zvijezda“ i najbolji pokazatelj ulaganje je u projekte vezane uz solarnu energiju, za koje se u ovoj godini očekuju da, po prvi put u povijesti, privuku više kapitala nego projekti usmjereni na proizvodnju nafte.

Obnovljivi izvori energije, predvođeni solarima, i električnim vozilima u prvom su planu očekivanih ovogodišnjih ulaganja u čiste tehnologije, ali IEA procjenjuje kako je potreban rast ulaganja u energetsku učinkovitost, mreže i baterijske spremnike.

Ranije navedeni trend potvrđuju i podaci koje je predstavio BloombergNEF u svom izvješću o praćenju ulaganja u obnovljivu energiju za drugo polugodište ove godine. Naime, prema njihovim analizama, investicije u obnovljive izvore energije dostigle su rekordnih 358 milijardi dolara u prvoj polovici 2023. godine, što je rast od 22% u usporedbi s početkom prošle godine i najviša vrijednost svih vremena za bilo koje šestomjesečno razdoblje.

Tvrtke koje se bave obnovljivom energijom također su imale uspjeha ove godine u prikupljanju kapitala za podršku svom rastu i širenju. Novi kapital prikupljen na tržištima tijekom prvih šest mjeseci ove godine iznosio je ukupno 12,7 milijardi dolara, što je povećanje od 25% u odnosu na prvo polugodište 2022. godine.

Kao i IEA, i Bloomberg.NEF kao „glavnu zvijezdu“, odnosno pokretača, izdvaja solarnu energiju. Ukupno 239 milijardi dolara uloženo je u velike i male solarne sustave, što čini dvije trećine ukupnih globalnih ulaganja u obnovljivu energiju u prvih šest mjeseci ove godine. Također, predstavlja i porast od nevjerojatnih 43% u usporedbi s prvim polugodištem 2022.

I kad se „fokus suzi“, odnosno pogledaju kretanja u Europi, Potsdamski institut za istraživanje utjecaja klimatskih promjena (Potsdam Institute for Climate Impact Research) u svom je istraživanju iznio prognoze o rastu utjecaja obnovljivih izvora energije. Naime, rezultati njihove studije pokazali su kako bi se Europa mogla riješiti ovisnosti o fosilnim gorivima i stvoriti samoodrživ energetski sektor ulaganjima od oko dva bilijuna eura u solarnu energiju, vjetar i druge obnovljive izvore do 2040. godine. Da bi se navedeno ostvarilo, to će iziskivati godišnja ulaganja od 140 milijardi eura do 2030. godine i 100 milijardi godišnje u desetljeću nakon toga.

Većina iznosa bila bi potrebna za ekspanziju vjetroelektrana na kopnu, a solarni, vodikovi i
geotermalni izvori bili bi dodatni stupovi strategije koja bi omogućila da se europske potrebe za električnom energijom osiguravaju isključivo iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Autor: Branka Belamarić

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!