Nazad
31. ožujka 2023.

Okrugli stol: Novi modeli organizacije tržišta električne energije - PRIJAVE SU ZATVORENE

Hvala svima na velikom interesu za naš okrugli stol NOVI MODELI ORGANIZACIJE TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE U CILJU UBRZANJA ENERGETSKE TRANZICIJE koji će se održati 28.04.2023. u hotelu Antunović. S obzirom da smo popunili sva raspoloživa mjesta, prijave su zatvorene!

Nema sumnje da se radi o izrazito aktualnoj i važnoj temi jer će modeli organizacije tržišta imati ključan utjecaj na ubrzanu integraciju obnovljivih izvora i stabilne cijene električne energije te time doprinijeti zelenoj tranziciji i ciljevima održivog razvoja.
Stoga organiziramo ovaj okrugli stol koji će okupiti relevantne paneliste, ujedno članove XEnergy koji će dati odgovore na mnoga otvorena pitanja:

– dr.sc. Lahorko Wagmann, HERA, direktor Sektora za električnu energiju
– dr.sc. Minea Skok, EIHP, predsjednica Znanstvenog vijeća
– mr.sc. Tina Jakaša, Petrol, voditeljica razvoja energetskih proizvoda
– Martina Biondić, MBA, HEP-ODS
– Darjan Budimir, HROTE, zamjenik direktora
– Saša Jovičić, Wolf Theiss, partner
– Antun Andrić, HOPS, direktor Sektora za tržište
– Martina Vajdić, CROPEX, voditeljica tržišta

Dizajn tržišta električne energije ima značajan utjecaj na efikasnost elektroenergetskog sustava, što je posebno bitno u uvjetima brze integracije obnovljivih izvora i visoke volatilnosti cijena energenata. Stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sustava može se unaprijediti kroz optimalne modele organizacije tržišta koji će dati adekvatne tržišne signale investitorima u obnovljive izvore i ostale niskougljične tehnologije. Tržišni mehanizmi potiču nove zelene investicije, ulaganje u inovativna tehnološka rješenja i pametno i fleksibilno upravljanje mrežom te time mogu značajno ubrzati energetsku tranziciju i održivost elektroenergetskog sustava.

Tehnološki razvoj i brze strukturne promjene u energetskom sektoru promijenili su svijet oko nas, no je li se promijenio i naš mindset? Ukoliko do sada nije, morat će, jer se tržište ubrzano mijenja, a potrošači električne energije postaju aktivni sudionici na tržištu. Važno je osvijestiti promjene u elektroenergetskom sektoru koji doživljava duboku transformaciju. Tokovi energije više nisu jednosmjerni – od proizvođača do krajnjih potrošača, a broj sudionika na tržištu dramatično se promijenio. Prosumeri, energetske zajednice građana, agregatori… sve su to novi sudionici koji mijenjaju način funkcioniranja tržišta. Zakoni i regulatori okvir mora pratiti sve te promjene kako bi sustav bio stabilan, efikasan i fleksibilan te osigurao dovoljno energije po razumnim cijenama za krajnje potrošače. Stoga se moraju mijenjati zakoni i regulatorni okvir, kako na razini EU, tako i u Republici Hrvatskoj.

Ovaj okrugli stol dat će odgovore na neka od brojnih pitanja koja se otvaraju u novim tržišnim uvjetima kroz pogled regulatora, operatora tržišta, operatora distribucijske i prijenosne mreže, burze električne energije i ostalih subjekata na tržištu. Imat ćete priliku čuti relevantne predstavnike regulatora, operatora tržišta, operatora mreže, burze električne energije i ostalih stručnjaka koji će dati konkretne odgovore na mnoga otvorena pitanja. Saznajte više o dugoročnim ugovorima o kupovini električne energije, regulativi, poziciji operatora distribucijskog i prijenosnog sustava te svim informacijama koje su vam potrebne.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!