Nazad
29. rujna 2023.

Predstavljeni rezultati natječaja za mentorski program 

Nakon zaprimljenog velikog broja prijava i njihova pažljivog razmatranja, završen je natječaj za mentorski program XEnergyja „Osnaživanje žena u energetskoj tranziciji“. Sudjelovanje u programu osvojile su Kristina Godec i Lucija Medić koje će mentorirati Tina Jakaša, Jasna Malić i Ivona Šironja koje će mentorirati Vedrana Jelušić Kašić, Anja Stanković čija mentorica će biti Nina Dusper Sušić, Matea Zeko koju će mentorirati Ivona Štritof i Antonela Vidović Zubak koju će kroz mentorski rad usmjeravati Zoran Obradović.

Program je usmjeren na mlade žene na početku poslovne karijere u području obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i održivog razvoja. Mentori, koji će određeni dio svog vremena u okviru programa posvetiti usmjeravanju i savjetovanju manje iskusnih kolegica čije je područje interesa energetska tranzicija, iskusni su poslovni ljudi. Svojim radom s odabranim mladim kolegicama pripomoći će osnaživanju žena, prijenosu znanja i umrežavanju.

U četvrtak 28. rujna održano je događanje na kojem su predstavljeni rezultati natječaja za mentorski program XEnergya ,odnosno predstavljene mlade žene koje će biti mentorirane i njihove mentorice i mentor. To je, ujedno, bila i prilika za njihovo upoznavanje s mentorima koje je uvod u zajednički rad na njihovom osnaživanju i razvoju stručnih kompetencija. Pored toga, bila je to i prilika za još jedno ugodno druženje i međusobno povezivanje članova, prijatelja i podupiratelja XEnergya.

Tom prilikom Martina Biondić, voditeljica mentorskog programa, istaknula je: „Ovaj mentorski program ima za cilj potaknuti napredak u području rodne ravnopravnosti, potaknuti rodno osviještenu politiku i posebne mjere za bolji položaj žena. Cilj programa je i unaprijediti karijere žena te time pridonijeti većoj zastupljenosti žena na upravljačkim razinama i razinama odlučivanja, društvenim promjenama i novim idejama, umrežavanju i definiranju konkretnih poslovnih ciljeva sudionika u programu. Na osobnom primjeru mogu potvrditi da mentorship vrlo važan dio karijere. Mogu odgovorno tvrditi da je poticaj, vjetar u leđa, važan moment za svaku mladu osobu, a posebice za ženu u svijetu energetike. Zahvaljujem svim mentorima na sudjelovanju u prvom mentorskom programu. Nadam se da će svaka slijedeća godina nositi i veći broj mentora, a samim time i veći broj prilika za mlade žene.“

U nastavku donosimo kratke biografije odabranih mladih žena za mentorski program XEnergya „Osnaživanje žena u energetskoj tranziciji“ i njihovih mentora:

Kristina Godec

Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), smjer elektroenergetika. Nakon kraćeg rada kao student-intern u Energetskom institutu Hrvoje Požar, 2021. zapošljava se u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) gdje radi na projektima borbe protiv energetskog siromaštva i bavi se obnovljivim izvorima energije. Vodi program Setting the basis for Establishment of Local Energy Communities te sudjeluje u projektima ESI Europe 2.0, izradi brošure o uštedi energije i u ostalim projektima udruge. Područje u kojem bi se voljela dalje razvijati, prvenstveno, vidi u razvoju projekata obnovljivih izvora energije i tržišta električne energije.

Jasna Malić

Završila je specijalistički diplomski stručni studij poslovno upravljanje na Veleučilištu u Karlovcu i stekla zvanje magistre poslovnog upravljanja. Nakon višegodišnjeg rada u Zakladi za razvoj civilnog društva, posljednjih godinu dana zaposlena je u Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na radnom mjestu voditeljice projekata. S obzirom na radno iskustvo stečeno u sustavu upravljanja i kontrole ESI fondovima, kao i na trenutnom radnom mjestu u pripremi i provedbi projekata iz područja energetike, dosadašnje znanje i iskustvo želi nadograđivati novim znanjima, a pogotovo u području zelenih financija koje imaju važnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Lucija Medić

Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), na smjeru Elektrotehnika i informacijska tehnologija. Tijekom studija bavila se računalnim vidom, obradom električnih signala i sustava, edukacijskom robotikom, programiranjem mikrokontrolera te izradom mobilnih aplikacija i mobilnih igara. U tvrtki JP Elektroprivreda HZHB upravo je dovršila pripravnički staž u Sektoru za strateško planiranje tijekom kojeg je se bavila energetskom učinkovitošću i bila dio timova za izradu i reviziju studija i razvojnih projekata. Želi u energetskoj tranziciji raditi na svom daljnjem profesionalnom razvoju.

Anja Stanković

Diplomirala je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, tijekom kojeg je na Fakultetu matematike Sveučilišta u Beču provela semestar u sklopu Erasmus programa. Trenutno je polaznica studija MBA – Ekonomija energetskog sektora. Ima višegodišnje iskustvo kao predavačica matematike u osnovnoj i srednjoj školi, a trenutno je zaposlena u Osnovnoj školi Marin Držić u Zagrebu gdje, pored redovitog nastavnog programa, učenike podučava financijskoj pismenosti i radi s njima na projektima usmjerenima na rješavanje problema. Strast prema inovacijama i društveno odgovornim projektima i proizvodima „motor“ je njezine želje da daljnju karijeru razvija u području obnovljivih izvora energije.

Ivona Šironja

Diplomirala je elektrotehniku i informacijsku tehnologiju, smjer elektroenergetika, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Kao pripravnik na završnoj godini studija zapošljava se u tvrtki Grid ONE, gdje po završetku fakulteta dobiva stalno zaposlenje na poziciji razvojnog inženjera. Sudjeluje u istraživačko-razvojnim projektima u području naprednih mreža i energetike, od kojih se ističe projekt Platform for Real-Time Solar Energy Communities na kojem, uz projektne partnere, sudjeluje u izradi platforme za upravljanje i praćenje energetskih zajednica u stvarnom vremenu. Pored toga, bavi se projektiranjem solarnih postrojenja i analizama isplativosti. Glavne interese pronalazi u području obnovljivih izvora energije, niskougljičnih tehnologija i naprednih mreža. Jedna je od osnivača Udruge Moja energetska zajednica MEC, koja za cilj ima organiziranja energetskih zajednica građana, promociju obnovljive energije i mjerenja u realnom vremenu.

Antonela Vidović Zubak

Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, gdje je tijekom studija bila predsjednica Studentskog zbora. Za vrijeme studija obavila je studentsku praksu u Siemensu u sektoru Energetike, a po završetku studija zapošljava se u bivšoj EX-Agenciji, koja sada djeluje u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova, odakle prelazi u tvrtku Fiditas. Od studenog 2011. zaposlena je kao inženjer investicija i održavanja u Ledu, gdje se bavi izradom plana i vođenjem investicijskih projekata te ishođenjem potrebne dokumentacije. Kao inženjerku zanimaju je inovativni projekti u energetici, izrada planova i provedba istih kao i izazovi koji idu u korak s razvojem industrije i energetike.

Matea Zeko

Studentica je diplomskog studija Elektroenergetike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Elektroenergetika je bila njezin prvi izbor pri usmjeravanju osobnog razvoja u stručnom području od početka studiranja, a kroz diplomski studij i mentorski rad razvila je snažniji interes za područja ekonomije u energetici te integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav. Kroz projekte i seminare upoznala se s principima rada tržišta električne energije, a kroz istraživanja i optimacijske proračune dobila uvid u potencijal koji predstavlja pojam energetskih zajednica.

MENTORI

Nina Dusper Sušić

Suosnivačica je i potpredsjednica XEnergya te predsjednica uprave HITACHY Energy. Završivši dva magisterija na Sorbonnei, započela je svoju profesionalnu karijeru u korporativnim financijama u Francuskoj gdje je, među ostalim, osnivala fondove obnovljivih izvora energije I ulagala u njih. ABB-u Hrvatska se pridružila 2011. godine na poziciji financijskog kontrolora te je tijekom godina stekla iskustva i kao voditelj kvalitete i realizacije, voditelj poslovanja te prodaje. Od 2020. godine generalna je direktorica te kasnije i predsjednica uprave HITACHY Energya.

Vedrana Jelušić Kašić

Članica je Uprave Privredne banke Zagreb te članica Savjetodavnog odbora XEnergya. Odgovorna je za korporativne aktivnosti s velikim, srednjim i malim klijentima te za područje investicijskog bankarstva. Također je i predsjednica Nadzornog odbora PBZ-Leasinga i članica nekoliko odbora u Banci. Prije prelaska u Privrednu banku više od 20 godina radila je u EBRD-u. Od 1998. do 2018 bila je direktorica za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, a u razdoblju od 2007. do 2013. je dodatno radila kao neizvršna direktorica u nadzornim odborima nekoliko vodećih privatnih korporacija u jugoistočnoj Europi. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te magistrirala međunarodnu ekonomiju i financije na Sveučilištu Brandeis, SAD. Nositeljica je diplome neizvršnog direktora londonskog Financial Timesa te je bila članica savjetodavnih vijeća predsjednika Republike Hrvatske, u dva razdoblja (2018.-2019. i 2020.-2021.), za vrijeme mandata dvoje predsjednika. Pet puta je uvrštena među Top 10 poslovnih žena u Hrvatskoj od strane hrvatskog poslovnog časopisa i uvrštena među najutjecajnije poslovne žene za 2020. od strane Mreže hrvatskih žena.

Tina Jakaša

Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) te magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ostvarila je značajnu karijeru na rukovodećim pozicijama u području opskrbne djelatnosti. Bila je direktorica HEP-Opskrbe od 2012. do 2019. godine, u razdoblju liberalizacije tržišta i velikih promjena na tržištu električne energije. Upravo je tijekom njenog mandata HEP-Opskrba uvela brojne inovacije: od jedinstvene aplikacije koja omogućava velikim kupcima kategorije poduzetništvo pristup tržištima i samostalno upravljanje nabavom električne energije, do osvajanja dijela slovenskog i srpskog opskrbnog tržišta. Danas je voditeljica razvoja energetskih proizvoda uPetrol Groupte djeluje na tržištima Hrvatske i Slovenije.Članica je Savjetodavnog odbora XEnergya.

Ivona Štritof

Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) te magistrirala na istom fakultetu i na London School of Economics and Political Science. Direktorica je tvrtke Digit2Energy, koja se bavi savjetovanjem u energetici te je zamjenski član Žalbenog vijeća ACER-a. Bila je članica prvog saziva Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, preteče današnje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Bivša je direktorica Sektora za EU i regulatorne poslove u HEP-u d.d. U dva mandata bila je predsjednica Studijskog odbora C5 „Tržište električne energije i regulacija“ HRO CIGRE. Vodila je mnoge međunarodne i domaće projekte iz područja tržišta energije, regulacije energetskih djelatnosti, restrukturiranja energetskih tvrtki te projekte sufinancirane iz fondova Europske unije. Članica je Savjetodavnog odbora XEnergya.

Zoran Obradović

Direktor je tvrtke WPD Adria, regionalne podružnice vodeće njemačke tvrtke za razvoj i upravljanje vjetroelektranama. Vodi tim stručnjaka i koordinira aktivnosti na projektima u pet država. Istovremeno je član uprave postojećih wpd-ovih elektrana u ovom dijelu Europe. Član je Savjetodavnog odbora XEnergya.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!