Nazad
17. srpnja 2023.

Osvrt na Pravila o priključenju na distribucijsku i prijenosnu mrežu

Hrvatska energetska regulatorna agencija je na 18. sjednici svog Upravnog vijeća održanoj 14. srpnja 2023. dala suglasnost na dugoočekivana pravila o priključenju na distribucijsku i prijenosnu mrežu.
Pravila će sigurno pridonijeti razumijevanju cjelokupnog postupka i donekle zaokružiti elektroenergetsku regulativu o kojoj su, posebice zadnjih godinu dana, ispisani mnogobrojni članci i osvrti.
Također, uvelike je pojednostavljen postupak priključenja kućanstava s vlastitom proizvodnjom koja će umjesto dosadašnjeg dokumenta Obavijest o mogućnosti priključenja KVP-a odmah dobivati Potvrde za trajni pogon, dok će za pojedine prestati i obveza pokusnog rada.
Investitori, a posebice operatori morat će biti spremni za ovakve novosti, kao i za posljedice i odgovornosti koje će ovakvo pojednostavljenje donijeti. Također, kao i u svemu, i ovdje su dobra priprema i stručni kadrovi ključni za uspjeh svakog projekta.
Okrugli stol “Novi modeli organizacije tržišta električne energije” kojeg smo održali u travnju ove godine osvrnuo se i na ove izmjene te je naglašeno da za izgradnju elektrana većih snaga prvi korak u izgradnji je i dalje Ministarstvo.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!