Nazad
21. ožujka 2024.

Nova članica XEnergy Savjetodavnog odbora

S velikim zadovoljstvom predstavljamo Slađanu Ćosić, voditeljicu EIB (European Investment Bank) Grupe u Hrvatskoj i novu članicu XEnergy Savjetodavnog odbora! Njen angažman u XEnergy značajno će doprinijeti našoj većoj orijentaciji prema temama zelenih financija te unaprjeđenju suradnje s europskim institucijama, posebice EIB-om.

Kako ističe, “EIB je investicijska, ali i klimatska banka te pionir u plasmanu zelenih obveznica. Njen je cilj financirati projekte koji podupiru ciljeve EU. Osim direktnog financiranja, EIB u Hrvatskoj omogućuje i financiranje kroz HBOR ili druge poslovne banke, daje mogućnost financiranja rizičnijih projekata, projektnog financiranja i jamstava te se može kombinirati i sa sufinanciranjem iz europskih fondova. Također, naglasila je, EIB daje besplatnu savjetodavnu pomoć. Danas nosimo pečat kvalitete i kada EIB kaže da je nešto zeleno, onda je to zaista zeleno”, istaknula je Slađana Ćosić. Od 1977. godine EIB je osigurao gotovo 8 milijardi eura za podršku svim ključnim sektorima hrvatskog gospodarstva.

Naša nova članica Savjetodavnog odbora svoju je karijeru u EIB-u gradila niz godina te njezine trenutne odgovornosti uključuju reprezentaciju i promoviranje EIB grupe i njenih aktivnosti i interesa širokoj mreži državnih, regionalnih i lokalnih čimbenika u zemlji. Ima preko 15 godina operativnog iskustva sa financiranjem projekata iz privatnog i javnog sektora, naročito na aspektima održivosti, u različitim sektorima i regijama uključujući Europsku uniju, Zapadni Balkan, Afriku, južnu i istočnu Aziju te Bliski istok. U svojoj prethodnoj ulozi u EIB-u bila je usredotočena na pitanja vezana za održivo financiranje, ESG standarde i prakse, pravednu tranziciju te je također radila kao stručnjak na razvoju novih europskih standarda izvješćivanja o održivosti za Europsku savjetodavnu skupinu za financijsko izvješćivanje (EFRAG) kao i na razvoju društvene taksonomije za Platformu Europske komisije za održive financije.

Prije svoje 10-godišnje karijere u EIB-u, radila je u središnjici Svjetske banke, fokusirajući se na operacije održivog razvoja u istočnoazijskoj i pacifičkoj regiji. Njezino prethodno iskustvo uključuje rad na pitanjima vezana za migracije za Međunarodni centar za razvoj migratornih politika u Beču. Ima dva magisterija sa Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Johns Hopkins iz Washingtona, DC, iz područja društvenih znanosti, međunarodnih odnosa i ekonomije.

Želimo dobrodošlicu Slađani te se veselimo otvaranju novih tema u okviru XEnergy koje su ključne za uspjeh energetske tranzicije i zelenu transformaciju!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!