Nazad
25. siječnja 2024.

Novi korporativni članovi: VSB Grupa, Forte Solar i JANAF

Krajem prošle godine i na samom početku ove XEnergyjeva mreža postala je bogatija za tri nova korporativna člana: VSB Grupu, Forte Solar i JANAF.

VSB Grupa je međunarodni developer projekata obnovljivih izvora, sa sjedištem u Dresdenu, jedan od vodećih pružatelja kompletnih usluga u području obnovljive energije. Osnovna djelatnost tvrtke je nacionalni i međunarodni razvoj projekata za vjetroelektrane i fotonaponske parkove, njihovo operativno upravljanje, kao i upravljanje vlastitim parkovima.

Pored toga, VSB podržava klijente iz industrije i trgovine u pitanjima proizvodnje energije i energetske učinkovitosti. Od 1996. godine VSB Group je pustila u rad više od 700 vjetroelektrana i fotonaponskih postrojenja. Sa svojim povezanim društvima Grupa zapošljava preko 500 djelatnika na 22 lokacije. Ekonomska moć cijele VSB Grupe daje društvu VSB Obnovljiva Energija Hrvatska prednost na tržištu i mogućnost kompletne usluge razvoja projekata obnovljive energije.

Forte Solar d.o.o. jedan je od vodećih graditelja solarnih elektrana u Dalmaciji s preko 50.000 postavljenih panela. Pruža potpuna rješenja za izgradnju solarnih elektrana, od savjetovanja, projektiranja, izgradnje, izrade kompletne dokumentacije do održavanja. Njihove reference uključuju izgradnju solarnih elektrana za hotelske komplekse kao što su Sunčani Hvar i Hotel Mondo Split, firme prehrambene industrije kao što su Premis Makarska, Lepi Dečki Čakovec, Narona Impex Metković, Frigo Bonsai Opuzen te mnoge druge firme kao što su Kingtrade Makarska, Max&Moris Split, Jasenka Opuzen, Termodinamika Split i drugi.

Drago nam je da se naše korporativno članstvo širi i na mala i srednja poduzeća koja aktivno doprinose energetskoj tranziciji.

JANAF je jedna od najuspješnijih i najprofitabilnijih energetskih kompanija u regiji. Primarni fokus tvrtke je transport i skladištenje nafte i naftnih derivata, no ova je kompanija na vrijeme prepoznala važnost zelene tranzicije te diversificira svoje poslovne interese u skladu s novim trendovima.

JANAF ima 2,1 milijun tona skladišnih kapaciteta za sirovu naftu i 242 tisuće kubika za naftne derivate. Skladištenje donosi oko 35 do 40 posto ukupnih prihoda, a ostatak stiže od transporta nafte. Tijekom 2023. godine Janaf je sklopio ugovore za transport i skladištenje s tvrtkama NIS, MOL, Lukoil, Vitol, Ina, Litasco, Adria Oil, Rijeka trans, Delta Oil International te s Agencijom za ugljikovodike. Cilj je kompanije proširiti suradnju i na energetske kompanije preostalih europskih zemalja s kojima ih još uvijek ne veže ugovor. Kako ističe član Uprave Vladislav Veselica, kompanija je prepoznata na razini EU-a kao tvrtka od strateškog značaja te predstavlja ključno energetsko čvorište Srednje Europe, što su dokazali osiguravši sigurnost opskrbe široj regiji u trenucima velikih geopolitičkih neizvjesnosti.

Treba istaknuti da je dosadašnji transport nafte bio u potpunosti bez negativnog utjecaja na okoliš, a kompanija se intenzivno restrukturira i priprema za razdoblje dekarbonizacije. Kako navodi Veselica: “Već smo u tom smislu pokrenuli aktivnosti za diverzifikaciju poslovanja. Možemo istaknuti kako smo već realizirali projekte dviju sunčanih elektrana – jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na terminalima Omišalj i Slavonski Brod. Cilj nam je transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju koja će svoje poslovanje temeljiti na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije uz punu klimatsku neutralnost”.

Dobrodošli i veselimo se suradnji!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!