Nazad
11. veljače 2024.

Novi korporativni član – HOPS

S posebnim zadovoljstvom predstavljamo našeg novog korprativnog člana HOPS, ključnu tvrtku za uspjeh energetske tranzicije u Hrvatskoj. HOPS je operator elektroenergetskog prijenosnog sustava u RH i vlasnik cjelokupne hrvatske prijenosne mreže (naponskih razina 400kV, 220kV i 110kV), te obavlja prijenos električne energije kao regulirane javne usluge. Posluje po modelu neovisnog operatora prijenosa te vodi regulacijsko područje hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES). Radi sigurne i kvalitetne opskrbe kupaca električnom energijom i razmjene električne energije, hrvatski EES povezan je s EES-ima susjednih država i ostalim sustavima članica ENTSO-E koji zajedno tvore sinkronu mrežu kontinentalne Europe.

Uz vođenje EES-a Republike Hrvatske, HOPS je zadužen za prijenos električne energije te održavanje, razvoj i izgradnju prijenosne mreže, zbog čega je njegova uloga u ostvarenju ciljeva Green Deala i energetske tranzicije neprocjenjiva. Bez adekvatnog razvoja mreže nije moguća integracija obnovljivih izvora i dekarbonizacija na koju se obvezala Republika Hrvatska.

HOPS u 2024. godini u razvoj prijenosne mrežu ulaže 200 milijuna eura, od čega je 140 milijuna eura predviđeno iz EU fondova. Jedno od istaknutih ovogodišnjih ulaganja odnosi se na rekonstrukcije transformatorskih stanica oštećenih u potresima, kao i sanaciju dalekovoda pogođenih u velikom prošlogodišnjem nevremenu – tvrdi Igor Ivanković, predsjednik Uprave HOPS-a. Također značajan broj visokonaponskih postrojenja je pri kraju životnog vijeka te se navedenim zahvatima osigurava sigurnost opskrbe i pouzdanost prijenosne mreže. U tijeku je i realizacija projekta ‘Revitalizacija, izgradnja i digitalizacija energetskog sustava i prateće infrastrukture za dekarbonizaciju energetskog sektora’ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji je HOPS potpisao u rujnu 2022.godine. NPOO-om se ulaže u 11 projekata, od povećanja prijenosne moći mreže preko dogradnje postojećih dalekovoda do programa zamjene pomorskih kabela, ukupne vrijednosti 218 milijuna eura s rokom završetka do sredine 2026. godine.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!