Nazad
20. srpnja 2023.

Nano Energies - novi korporativni član

Nano Energies

S novim korporativnim članom Nano Energies Hrvatska, XEnergy je okupio čak 3 od ukupno 4 registrirana agregatora na hrvatskom tržištu. Tvrtka Nano Energies Hrvatska dio je Nano Energies Group iz Češke koja je započela svoj poslovni put prije 15 godina kao trgovac električnom energijom, zatim opskrbljivač, a posljednjih godina u potpunosti su posvećeni agregiranju fleksibilnosti.

Tvrtka Nano Energies Hrvatska je u kolovozu 2022. dobila suglasnost za energetsko agregiranje te uz pomoć vlastitih hardverskih i softverskih rješenja ima mogućnost povezati različite manje i veće proizvođače i potrošače električne energije u pametni sustav pod središnjim upravljanjem. Taj sustav djeluje kao virtualna elektrana i omogućuje da korisnici smanje svoje ukupne troškove i istovremeno pomažu da elektroenergetska mreža ostane uravnotežena. Time tvrtka daje svoj doprinos energetskoj tranziciji i značajnijoj uporabi energije iz obnovljivih izvora.

Njeni prvi korisnici su bioplinska postrojenja i postrojenja na biomasu, koja su sada dio tvrtkine virtualne elektrane s gotovo 20 MW fleksibilne električne energije. Među ključnim korisnicima je Energija Gradec koja kao najveći proizvođač električne energije iz bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj čini petinu ukupne domaće proizvodnje te vrste energije. Energija Gradec sa svojih pet bioplinskih postrojenja ima dozvolu za proizvodnju energije iz 9,8 MW ukupno instaliranih kapaciteta, a godišnje proizvede oko 80.000 MWh električne energije.

„Svojim korisnicima možemo pomoći da smanje troškove energije za 10 – 30 posto, a da pritom ne moraju transformirati svoje svakodnevno poslovanje. Naše djelovanje korisnici niti ne primjećuju jer se cijeli postupak odvija automatski. Za tvrtke koje rade danonoćno i čija potrošnja energije varira, ušteda na troškovima može biti i veća“, objašnjava Dominik Maričević, Country Manager tvrtke Nano Energies Hrvatska.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!