Nazad
29. veljače 2024.

Kako teče naš mentorski program

U rujnu prošle godine predstavljeni su rezultati natječaja za prvi mentorski program XEnergyja „Osnaživanje žena u energetskoj tranziciji“, usmjeren na mlade žene na početku poslovne karijere u području obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i održivog razvoja. Program traje 10 mjeseci, a mentori su iskusni poslovni ljudi koji jednom mjesečno održavaju individualne sastanke sa svojim mentijkama.

Program je na svojoj polovici pa smo zamolili dvije njegove sudionice, Kristinu Godec i Ivonu Šironju, da s nama podijele svoje dojmove o programu.

Kristina, koju mentorira Tina Jakaša, voditeljica razvoja energetskih proizvoda u Petrolu, diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), smjer elektroenergetika. Od 2021. do jeseni prošle godine radila je u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) na projektima borbe protiv energetskog siromaštva i bavila se obnovljivim izvorima energije, vodila program Setting the basis for Establishment of Local Energy Communities te sudjelovala u projektima ESI Europe 2.0 Sada je zaposlena u tvrtki EIT – Elektroinstalacijska tehnika na poziciji projektanta solarnih postrojenja i elektroormara s ciljem stvaranja tehnološki naprednih i funkcionalnih rješenja koja udovoljavaju zahtjevima sigurnosti, učinkovitosti i održivosti.

Kaže da je mentorski program nadmašio njena očekivanja. „Moja mentorica se potrudila da napravi program vrlo korisnim. Predano radi na prilagođavanju mentorstva mojim individualnim potrebama. Uvidom u moje interese i potrebe, uložila je značajan trud kako bi odabrala teme i pristupe koji bi mi bili najkorisniji. Prepoznaje moje želje i interese te ih usklađuje sa svojim znanjem i iskustvom što čini mentorsko iskustvo izuzetno personaliziranim i vrijednim“, ističe. Dodaje kako se tijekom njihovih sastanaka osjeća potpuno slobodno postavljati sva pitanja koja je zanimaju. „Sretna sam što imam potpuno povjerenje u svoju mentoricu. U njezinim savjetimaprepoznajem stručnost i iskustvo“, dodaje.

Na pitanje koji dosadašnji savjet smatra najkorisnijim, odgovara kako izuzetno cijeni sve savjete i kako joj je teško izdvojiti samo jedan, a kao vrlo korisne izdvaja one na čemu bi kod sebe trebala poraditi. „Radujem se svakom znanju koje je mentorica spremna sa mnompodijeliti. Također, sretna sam što ćemo poraditi na određenim vještinama kako bi mi karijera u budućnosti bila što uspješnija“, zaključuje Kristina o koristima programa za daljnji razvoj karijere.

Mentorice Ivoni Šironji su Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) i Nataša Mlakar, direktorica ESG centra kompetencija za korporativno bankarstvo i malo i srednje poduzetništvo PBZ-a. Ivona je, također, diplomirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Radi u tvrtki Grid ONE na poziciji razvojnog inženjera. Sudjeluje u istraživačko-razvojnim projektima u području naprednih mreža i energetike, od kojih se ističe projekt Platform for Real-Time Solar Energy Communities na kojem, uz projektne partnere, sudjeluje u izradi platforme za upravljanje i praćenje energetskih zajednica u stvarnom vremenu. Pored toga, bavi se projektiranjem solarnih postrojenja i analizama isplativosti.

„Dosadašnji tijek mentorskog programa je vrlo pozitivan te ispunjava moja očekivanja. Imala sam sreću dobivši čak dvije mentorice, Vedranu Jelušić Kašić i Natašu Mlakar, koje su vrlo susretljive u pružanju savjeta i podrške te rado dijele svoja bogata i vrijedna iskustva. Na našim sastancima imam priliku raspravljati o izazovima, postavljati pitanja i dobivati konkretne povratne informacije, što je izuzetno korisno za moj daljnji profesionalni razvoj“, dijeli Ivona s nama prve dojmove.

Kao najvažniji savjet koji je dosad dobila od mentorica izdvaja onaj o hrabrom prihvaćanju izazova čak i kada se čini da nismo u potpunosti spremni za njih, te otvorenost prema promjenama i prilikama koje nam se pruže. „Također, iznimno koristan savjet bio je da je u redu prije donošenja odluka uzeti vrijeme za razmisliti i povratno se javiti kako bismo izbjegli brzopletost u odlučivanju ili preuzimanje prevelikog broja zadataka u nerealno kratkom vremenskom roku“, dodaje.

Očekuje da će i u nastavku programa nastaviti dobivati vrijedne savjete, podršku, steći nova poznanstva i saznanja koja će joj pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju. „Posebno cijenim radionice koje su mentorice organizirale, a koje povezuju bankarski i energetski sektor. Bankarski sektor igra presudnu ulogu u evaluaciji i financiranju projekata obnovljivih izvora energije putem raznovrsnih financijskih instrumenata, dok energetski sektor ovisi o njima zbog osiguranja financijskih sredstava. Ova povezanost pridonosi ostvarivanju energetske tranzicije i održivijeg energetskog sustava.“, zaključuje Ivona.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!