Nazad
17. travnja 2024.

INTERVJU: Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Moramo neprekidno težiti razini inovativnosti i operativnosti koja nam omogućuje da budemo oni koji postavljaju trendove

Grupa KONČAR najveći je domaći neto izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici, tračničkom prijevozu i digitalnim rješenjima s referencama na više od 130 tržišta diljem svijeta. O poslovnim rezultatima tvrtke, poslovanju na domaćem i inozemnim tržištima te planovima za budućnost razgovaramo s mr.sc. Gordanom Kolakom, predsjednikom Uprave KONČARA.

Posljednjih godina Grupa KONČAR ostvaruje odlične poslovne rezultate. Prema nekonsolidiranom financijskom izvješću za 2023. ostvarili ste rekordne rezultate s gotovo 30 postotnim rastom ukupnih prihoda u odnosu na godinu ranije. Što je, po vama, glavni generator tog rasta i što će biti glavni izazov za nastavak uspješnog poslovanja u narednim godinama?

Iza Grupe KONČAR sada su već četiri uzastopne godine u kojima smo kontinuirano podizali ljestvicu, kako u kontekstu poslovnih ciljeva i željenih ostvarenja, tako i u kontekstu postignutih rezultata. Navedeno razdoblje, a posebice 2023. godinu, u najvećoj je mjeri obilježila globalna zelena energetska tranzicija, posebice na području Europske unije. Naime, Europa ne pokazuje ni najmanje naznake posustajanja u namjeri da postane prvi klimatski neutralan kontinent, a to je itekako vidljivo u nikad većoj potražnji za opremom i rješenjima iz područja prijenosa i distribucije električne energije. Glavnu ulogu pritom imaju upravo transformatori, koji ujedno predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga KONČAREVOG proizvodnog portfelja i koji su velikim dijelom doprinijeli ukupnim ostvarenjima KONČARA u proteklom razdoblju.

Važno je naglasiti kako su tijekom 2023. godine svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili rast, a KONČAR se uspješno nametnuo kao jedan od najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača Europe, što prvenstveno potvrđuju brojke. Prema nerevidiranim financijskim izvješćima, konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga u 2023. ostvareni su u iznosu od 901,1 milijun eura, što je 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Odlični prodajni rezultati omogućili su daljnji rast profitabilnosti. Izvještajna neto dobit ostvarena je u iznosu od 73,2 milijuna eura, što je 48,9% više od ostvarenja u 2022. godini usprkos činjenici da je prošlogodišnji rezultat bio pod utjecajem visokog iznosa jednokratnih stavki. Normalizirana neto dobit iznosi 86 milijuna eura i dvostruko je veća u odnosu na ostvarenu u 2022. godini. Za postizanje navedenog, od kritične su važnosti bile upravo brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri.

Kao najveći hrvatski neto izvoznik i tvrtka koja je orijentirana na globalno tržište, u nadolazećem razdoblju kao značajne izazove vidimo daljnje geopolitičke i gospodarske nestabilnosti u svijetu, predvođene ratovima u Ukrajini i na području Gaze te potencijalan nastavak rasta inflacije koji može uzrokovati znatan pritisak na globalno gospodarstvo i industriju. Visoki troškovi proizvodnje i poremećaji u lancima opskrbe svakako su izazovi na koje se svakodnevno traže odgovori i rješenja. U ovoj godini nastavljamo s restrukturiranjem i znatnim iznosima ulaganja, a zahvaljujući obećavajućem stanju novih narudžbi, s pravom zadržavamo optimizam i vjerujemo u nastavak stabilnog rasta.

Grupa KONČAR djeluje više od 100 godina i kroz to vrijeme poslovali ste na više od 130 tržišta. Kakva vam je trenutačno struktura poslovanja po pitanju domaćeg i izvoznog tržišta i na koliko ste stranih tržišta prisutni?

KONČAREVI visokotehnološki proizvodi i rješenja svojom kvalitetom i pouzdanošću opravdavaju povjerenje na više od 130 tržišta diljem svijeta, i to na svim kontinentima. Što se tiče samih razmjera između domaćeg i izvoznog tržišta, od novougovorenih poslova koji su u 2023. godini premašili iznos od 1,3 milijarde eura čak 76% zauzima izvoz. Udio izvoza u navedenom je razdoblju bio iznimno visok i u ukupnim prihodima od prodaje te iznosi 65%. Pritom je važno istaknuti kako je izvoz u zemljama Europske unije u prethodnoj godini ostvaren u iznosu od 426 milijuna eura i čini 73% ukupno ostvarenog izvoza. Upravo to je potvrda visoke konkurentnosti KONČARA na području Europe, koje slovi kao jedno od najzahtjevnijih i najkompetitivnijih svjetskih tržišta, te dodatno potvrđuje visok status i tržišni položaj u jeku zelene energetske tranzicije. Veliko nam je zadovoljstvo što smo u proteklom razdoblju zahvaljujući tome osigurali dugoročnu snažnu prisutnost na tržištima Njemačke, Švedske, Austrije, Norveške i Nizozemske, ali i na dalekim tržištima poput SAD-a, Iraka i Japana.

Pored HEP-a, tko su vaši najznačajniji partneri na domaćem tržištu i koje projekte u Hrvatskoj u prošloj godini možete posebno izdvojiti?

Jedna od važnijih suradnji je ona s HŽ Putničkim prijevozom na modernizaciji i unaprjeđenju željezničkog voznog parka koja je nastavljena projektom isporuke 21 elektromotornog vlaka (EMV), ugovorenim krajem 2020. godine koji je pri kraju realizacije. KONČAR je 2022. godine ugovorio i isporuku dva prototipna vlaka, jedan hibridni (elektro-baterijski) i jedan baterijski vlak te isporuku šest punionica za baterijske vlakove. Baterijski vlakovi će u budućnosti biti korišteni na neelektrificiranim prugama te predstavljaju zeleni transport željeznicom bez korištenja fosilnih goriva. To je pravi iskorak, vlastiti razvoj i novi proizvod na koji svi mi u Hrvatskoj trebamo biti ponosni.

Svakako je veliko zadovoljstvo izdvojiti suradnju sa zagrebačkim ZET-om i osječkim GPP-om, odnosno jedina dva hrvatska grada s tramvajskim prijevozom u kojima prometuju ili će prometovati hrvatski tramvaji, proizvedeni u KONČARU. Vlakovi i tramvaji predstavljaju tehnološki najsloženiji hrvatski proizvod iza kojih stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja domaće industrije. Zahvaljujući upravo snažnim domaćim referencama, ostvarenima u dugogodišnjoj suradnji sa ZET-om, osigurali smo izvoz 14 tramvaja u Latviju, čime smo dokazali svoju konkurentnost i kvalitetu i na međunarodnom tržištu. Cilj nam je povećati prisutnost na tržištima izvan Republike Hrvatske, što bi jamčilo dugoročnu stabilnost i rast tvrtke u ovom zahtjevnom poslovnom segmentu.

Iznimno vrednujemo i suradnju s Hrvatskim operaterom prijenosnog sustava (HOPS) s kojim njegujemo dugogodišnju uspješnu suradnju na području revitalizacije i izgradnje složenih postrojenja za prijenos električne energije, ali i u izgradnji Nacionalnog dispečerskog centra. Treba spomenuti i ugovorenu isporuku i polaganje podmorskih kabela 110 kV koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj, Brač, Hvar i Korčulu u sklopu projekta Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže, koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i obuhvaća 11 aktivnosti na području Hrvatske.

Pored spomenutog HEP-a, u segmentu obnovljivih izvora energije, vrijedi spomenuti i ugovore za izgradnju dviju sunčanih elektrana za INA-u, SE Virje i SE Sisak, sklopljene početkom 2022. godine. Ugovori su izboreni u jakoj međunarodnoj konkurenciji, a obje su elektrane u pogon puštene tijekom prošle godine.

U projektima digitalizacije kritične infrastrukture jedan od najsloženijih projekta je VEPAR za Hrvatske vode, kojemu je cilj digitalizacija sustava za borbu protiv poplava, a radovi se provode na više od 600 lokacija širom Hrvatske. U središtu sustava je KONČAREVA softverska IoT platforma MARS. U suradnji s partnerima uspješno vodimo i brojne druge projekte kao što su, na primjer, implementacija napredne javne rasvjete za grad Omiš te uvođenje nadzora kvalitete zraka za Grad Pregradu.

Dalekovod je prošle godine, između ostalih, uspješno završio zahtjevan projekt izgradnje priključnog voda dalekovod/kabel 2×110 kV za TS 110/35 kV INA RNR-TS 400, za investitora INA-u.

Koji su vaši trenutačno najistaknutiji projekti na inozemnim tržištima?

Svi KONČAREVI projekti na inozemnim tržištima podrazumijevaju proizvodnju i isporuku visokotehnološke opreme ili održavanje i revitalizaciju složenih elektroenergetskih postrojenja te samim time svaki od njih bez iznimke iziskuje visoku razinu stručnosti i operativnosti. Među aktualnim projektima od posebnog tržišnog značaja možemo istaknuti dva ugovora za Svenska Kraftnät (SVK), švedskog operatora prijenosnog sustava, koji su od ključne strateške važnosti za daljnji položaj na ovom izazovnom tržištu. U sklopu suradnje, KONČAR je angažiran na složenim projektima proširenja 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma. Izdvojio bih i dva jednako važna ugovora za austrijsku elektroprivredu VERBUND, a koji podrazumijevaju sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici.

Nadalje, prošle smo godine razvili i isporučili devet regulacijskih distributivnih transformatora sa sklopkom pod opterećenjem nazivnih snaga 400, 630 i 1000 kVA za elektroprivredu Cipra – EAC, a riječ je o prvim regulacijskim distributivnim transformatorima s regulacijom napona pod opterećenjem koje će EAC uključiti u svoju elektromrežu. Istovremeno, iz tvornice Distributivnih i specijalnih transformatora u Norvešku je isporučen 100. transformator za to tržište koji predstavlja ujedno i desetogodišnju prisutnost na tom tržištu. Riječ je o srednjem energetskom transformatoru nazivne snage 100 MVA namijenjenom za potrebe projekta izgradnje podatkovnog centra. Naposljetku, svakako bih izdvojio i poslovne uspjehe koje nastavljamo nizati na tržištu SAD-a. Najsvježiji i najreprezentativniji primjer je narudžba tvrtke NV Energy iz američke savezne države Nevade, odnosno dosad najveća pojedinačna narudžba iz SAD-a koja obuhvaća veći broj kapacitivnih transformatora naponskog nivoa od 123 do 525 kV te manji broj transformatora velikih snaga 123 i 245 kV. Transformatori se isporučuju u sklopu projekta Greenlink Nevada, kojim će se postojeća 525 kV mreža povezati s novim prijenosnim mrežama na sjeveru i zapadu zemlje u trokut, čime će se poboljšati pouzdanost mreže i osigurati nesmetano preuzimanje energije iz novih obnovljivih izvora.

Valja spomenuti i Dalekovod koji je odnedavno član Grupe KONČAR, a iza kojeg je godina puna uspjeha i vrijednih projekata kojima su potvrdili svoju poziciju međunarodno priznate tvrtke u području elektroenergetike. Dalekovod trenutačno radi na dvadesetak velikih projekata od kojih su dva u Norveškoj, pet u Švedskoj, tri u regiji, jedan u Njemačkoj te nekoliko u Hrvatskoj, kao i na više manjih projekata. Segment trafostanica čini desetak projekata u Hrvatskoj, Norveškoj i Sjevernoj Makedoniji.

Vodeća ste regionalna tvrtka u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Koje primjere iz vlastitog poslovnog portfelja u ovom segmentu smatrate posebno važnima?

Uvijek volim istaknuti kako je KONČAR oduvijek bio posvećen održivom razvoju i smanjenju ugljičnog otiska, davno prije nego što je to postao europski trend. Ipak, kad je riječ o nedavnim iskoracima, ponosno ističemo da je KONČAR za različite partnere u proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj izgradio četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW, a trenutačno su u izgradnji još dvije – SE Črnkovci instalirane snage 8,5 MW te SE Dugopolje, najveća sunčana elektrana u portfelju HEP-a, instalirane snage 13,5 MW. Osim za partnere, gradili smo i integrirane sunčane elektrane na krovovima vlastitih tvornica. Četiri elektrane na lokacijama Jankomir i Fallerovo šetalište, ukupne snage 3 MW, osim što pokrivaju dio potrošnje električne energije naših tvornica, smanjuju i njihove emisije CO 2 . U planu je izgradnja još šest fotonaponskih elektrana na krovovima naših tvornica.

Međutim, KONČAR je u svijetu prepoznat i po drugim visokotehnološkim proizvodima i rješenjima u segmentu korištenja obnovljivih izvora energije. Naime, dosad smo uspješno realizirali više od 400 projekata izgradnje i revitalizacije hidroelektrana diljem svijeta. Prije 12 godina postigli smo još jedan povijesni iskorak razvojem vjetroagregata i izgradnjom vlastite vjetroelektrane Pometeno brdo, ukupne instalirane snage 20 MW, koja u prosijeku godišnje proizvede 25 milijuna kWh. Tehnološka prekretnica i ogledni primjer razvoja vlastitih inovativnih rješenja KONČARA svakako je i razvoj potopljenog agregata za hidroelektrane. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u maloj hidroelektrani Otočac.

U razvoju i primjeni povezanih rješenja, KONČAR također izdvaja implementaciju ekološki prihvatljivih izolacijskih tekućina (upotreba estera umjesto mineralnog ulja). Kupcu u Njemačkoj isporučen je transformator izrađen od transformatorskog lima proizvedenog iz materijala Bluemint, odnosno visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO 2 za čak 50% u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Proizveden je i prvi transformator punjen novim biorazgradivim i održivim izolacijskim uljem koji je isporučen u Švedsku, dok je španjolskom kupcu KONČAR isporučio prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska. U paleti zelenih transformatora ističe se Green Line linija mjernih transformatora sa smanjenim utjecajem na okoliš, a intencija je da svi proizvedeni mjerni transformatori budu izolirani biorazgradivim izolatorima.

Važno je istaknuti kako djelujemo u industriji u kojoj cjelokupna konkurentnost ovisi o brzini prilagođavanja i sposobnosti učinkovitog istraživanja i razvoja inovacija. Stoga moramo neprekidno težiti razini inovativnosti i operativnosti koja nam omogućuje da budemo ti koji postavljaju trendove, umjesto da ih pratimo. Danas potencijalni investitori očekuju detaljne odgovore i prikaz relevantnih podataka iz ESG područja. Osim fokusa na okolišni dio ESG strategije, korporativno upravljanje i društveni element poslovanja predstavljaju bitne sastavnice našeg poslovanja. U skladu s najboljim praksama težimo visokim standardima korporativnog upravljanja i transparentnosti poslovanja na kojima počivaju sve poslovne aktivnosti u Grupi. KONČAR posluje zeleno, prihodi koje ostvarujemo u posljednje četiri godine su udvostručeni, a na poslovanje u skladu s ESG standardima gledamo kao na proces koji će se isplatiti dugoročno, ne samo nama, već svim našim dionicima.

Kad je riječ o zelenoj tranziciji, vaši proizvodi i usluge u potpunosti su usklađeni s njezinim načelima. Prema strateškim odrednicama, na čemu će biti naglasak u poslovanju u sljedećem desetljeću?

Kao tvrtka sigurno ćemo se nastaviti svakodnevno mijenjati i prilagođavati, kako smo to radili i protekle četiri godine. Godine pred nama obilježit će nastavak ulaganja, digitalne transformacije, restrukturiranja, spajanja i preuzimanja, a sve u cilju daljnjeg organskog i anorganskog rasta i većeg udjela na globalnom tržištu.

Ako nas je globalna energetska kriza koja je započela početkom 2022. godine nečemu naučila, onda je to definitivno da kao zemlja moramo osigurati uvjete za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Suočeni smo s činjenicom da je u posljednjih desetak godina razvijen nedovoljan broj takvih projekata. Moramo znati da je razvoj elektroenergetike u povijesti uvijek išao postupno, a u posljednjim godinama svjedočimo drastičnim promjenama koje zahtijevaju bitno povećane razvojne i proizvodne kapacitete.

Osim geopolitičkih rizika uzrokovanih velikim svjetskim sukobima, najveći izazov vidimo u osiguravanju dostatnih proizvodnih kapaciteta koji bi održali naše stope raste i zadovoljili nikad veće potrebe EU-a u energetskoj tranziciji. Danas je rok isporuke pojedinih vrsta transformatora gotovo tri godine i stoga je presudno na vrijeme anticipirati cjelokupni razvoj elektroenergetike u kontekstu održivog razvoja i zelenog gospodarstva. Iz tog razloga planiramo nastaviti sa znatnim investicijskim ulaganjima u proširenje kapaciteta, ali i u digitalizaciju proizvodnih pogona i procesa. Ne treba zanemariti niti negativna demografska kretanja kojima svjedočimo te sve teži pronalazak kvalificiranih i kvalitetnih radnika. U tom smislu nastavit ćemo njegovati dugogodišnju uspješnu suradnju s akademskom zajednicom, a naša će vrata uvijek biti otvorena profesorima koji se žele upoznati s novim tehnologijama i studentima u potrazi za praktičnim iskustvom.

Čvrsto sam uvjeren da upravo nadolazeće razdoblje sve intenzivnije provedbe zelene energetske tranzicije na području Europske unije i šireg područja Europe predstavlja povijesnu priliku za gospodarski iskorak cijele Hrvatske, koji će u vremenima koja slijede uvelike odrediti naš nacionalni imidž i položaj na europskoj gospodarskoj karti. Kao tvrtka, ali i zemlja, posjedujemo potrebno znanje, vrhunske visokoobrazovne institucije te kvalitetne i sposobne ljude, a kroz povijest smo nebrojeno puta dokazali svoju konkurentnost na zahtjevnim tržištima diljem svijeta. Orijentiranost na kupca, izvrsnost, inovativnost i očuvanje prirodnih resursa za nas u KONČARU i dalje ostaju ključni elementi poslovanja.

Član ste Upravnog odbora XEnergyja, a KONČAR jedan od prvih korporativnih članova. Što smatrate najvažnijim doprinosom udruge u prvoj godini djelovanja?

Veseli me biti članom Upravnog odbora mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji. Brojna su istraživanja pokazala da su žene predanije, fokusiranije i vještije u multitaskingu od muškaraca, a kroz svoj poslovni put često sam se imao prilike u to i uvjeriti. Nedavno sam saznao kako posljednjih godina na FER-u 30% novih studenata čine djevojke. Sve veći broj žena u STEM području osigurat će nam i veći broj žena u menadžmentu industrija poput naše. I to je svakako ono čemu težimo i za što se kroz Udrugu svi zalažemo.

Zelena tranzicija nije tek običan tehnološki trend, već predstavlja dio sveobuhvatne društveno- gospodarske revolucije koja kroz jasno definirane ESG standarde ima za cilj razvijati održivije, inkluzivnije i pravednije društvo u cijelosti – i to u svim aspektima profesionalnog i osobnog života šire zajednice. U tom pogledu XEnergy kao udruga, ali i kao svojevrsna platforma, pruža izvrstan okvir za kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava potrebnih za svladavanje najsuvremenijih izazova današnjice. To je itekako vidljivo u velikom broju uglednih partnera koje je ovaj projekt okupio tijekom svoje prve godine djelovanja, a koji zaista posjeduju zavidnu razinu znanja i kompetencija za uspješno ispunjenje ključnih ciljeva projekta i ono najvažnije – temeljito educiranje mlađih naraštaja o problematici izazova s kojima se borimo u sklopu ove inicijative, ali i puno šire.

Foto: Davor Puklavec (PIXSELL), KONČAR

Pripremila: Branka Belamarić

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!