Nazad
23. veljače 2024.

IEA: Globalna potražnja za električnom energijom rasti će bržim tempom sljedeće tri godine

Međunarodna agencija za energiju (IEA) nedavno je, u sklopu publikacije Electricity 2024 (Električna energija 2024), ponudila godišnju analizu politika i razvoja tržišta električne energije do 2026. godine. U izvješću su predočene prognoze ponude, potražnje i emisija ugljičnog dioksida (CO2 ) iz sektora u spomenutom razdoblju.

Kako se prijelaz na čistu energiju ubrzava, očekuje se da će globalna potražnja za električnom energijom rasti bržim tempom tijekom sljedeće tri godine, a sva predviđena dodatna potražnja bit će pokrivena tehnologijama koje proizvode električnu energiju s niskim emisijama, zaključak je izvješća.

Rekordna proizvodnja električne energije iz izvora s niskim emisijama, uključujući obnovljive izvore energije poput sunca, vjetra i hidroelektrana, kao i nuklearnu energiju, trebala bi smanjiti ulogu fosilnih goriva u opskrbi kućanstava i tvrtki energijom. Očekuje se da će izvori s niskim emisijama činiti gotovo polovicu svjetske proizvodnje električne energije do 2026., u odnosu na udio od nešto ispod 40% u 2023. godini. Obnovljivi izvori energije trebali bi činiti više od trećine ukupne proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Očekuje se da će se globalne emisije iz proizvodnje električne energije 2024. godine smanjiti za 2,4%, nakon čega će uslijediti nešto niži postotci smanjenja tijekom 2025. i 2026. Odvajanje globalne potražnje za električnom energijom i emisija bilo bi značajno s obzirom na sve veću elektrifikaciju energetskog sektora, s više potrošača koji koriste tehnologije kao što su električna vozila i dizalice topline.

Kad je riječ o Europi, IEA očekuje da će potražnja za električnom energijom tijekom predviđenog razdoblja od 2024. do 2026. u prosjeku rasti za 2,4% godišnje, podržana postupnim oporavkom industrijske aktivnosti, daljnjom elektrifikacijom sektora grijanja i transporta te ekspanzijom sektora podatkovnih centara. Predviđa se da će se proizvodnja električne energije iz ugljena u Europi nastaviti u prosjeku smanjivati za daljnjih 10% godišnje, a plina za 6% te kako bi 2026. udio čiste električne energije u njezinoj ukupnoj proizvodnji trebao premašiti 75%.

Tijekom promatranog razdoblja, od 2024. do 2026. godine, očekuje se da će proizvodnja obnovljivih izvora rasti po prosječnoj stopi od oko 9%, nadoknađujući svu dodatnu potražnju za električnom energijom.

​Ukoliko vas zanima više, izvještaj je dostupan na stranicama IEA: Electricity 2024

Autor: Branka Belamarić

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!