Nazad
2. travnja 2024.

Proširenje XEnergy savjetodavnog odbora

XEnergy Savjetodavni odbor proširen je s još jednom izvanrednom, snažnom i uspješnom ženom! Želimo dobrodošlicu Mariji Šćulac!

Marija Šćulac je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) gdje je kroz svoje brojne aktivnosti dala značajan doprinos većoj integraciji obnovljivih izvora energije i energetskoj tranziciji. Position paper HGK na kojem je radila i kojeg je predstavila pred godinu dana izazvao je veliku pažnju stručne i šire javnosti te potaknuo i ubrzao neophodne promjene regulatornog okvira. Tako je od tada do danas donesena Uredba za energetsko odobrenje, kao i Pravila o priključenju na distribucijsku i prijenosnu mrežu te Mrežna pravila. Novi Position paper predstavljen je pred tjedan dana te su naglašeni problemi u regulativi koji koče bržu integraciju obnovljivih izvora te potreba definiranja iznosa naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. Kako je istaknula Marija Šćulac, „Ovo nije samo pitanje povećanja kapaciteta proizvodnje OIE, odnosno problematike njihovih investitora. Infrastrukturna ulaganja u elektroenergetsku mrežu koja su potrebna važna su stavka za proizvodnju, odnosno samodostatnost, za sigurnost opskrbe, ali i za potrošnju OIE i sve veću elektrifikaciju. Mreža je kralježnica zelene tranzicije, stoga je ovo tiče svih.”

Marija je diplomirala i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Područjem energetike, zaštite okoliša i klime bavi se više od 25 godina. Kao voditeljica ili članica radnih skupina za pripremu zakona i strategija u području energetike, okoliša i klime sudjelovala je u kreiranju nacionalnih politika i stajališta te ih je zastupala u ime RH na međunarodnoj i EU razini. Tijekom procesa pristupanja RH Europskoj uniji, bila je članica pregovaračkog tima u poglavlju energetike. Bila je član pregovaračkog tima i vodila službenu delegaciju RH kada je usvojen Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Profesionalnu karijeru započela je radom u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Bila je pomoćnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na njenoj današnjoj poziciji direktorice Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK dala je veliki doprinos zelenoj i pravednoj tranziciji te potaknula mnoge pozitivne promjene u sektoru koji se ubrzano mijenja u skladu sa ESG kriterijima.

Stoga nam je izuzetno drago što će Marija donijeti novu snagu i energiju našem Savjetodavnom odboru koji će još aktivnije raditi na projektima osnaživanja žena u energetici i zelenoj tranziciji. Draga Marija, dobro nam došla i veselimo se suradnji!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!