Nazad
15. travnja 2024.

Tri nove članice Savjetodavnog odbora

Tri snažne i uspješne žene, Slađana Ćosić, Marija Šćulac i Iva Rogović Lekić, od sada će kao nove članice svojim znanjem, iskustvom i idejama doprinositi radu XEnergyjevovog Savjetodavnog odbora.

Slađana Ćosić, voditeljica je grupe Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj. Svoju je karijeru u EIB-u gradila niz godina te njezine trenutne odgovornosti uključuju predstavljanje i promoviranje EIB grupe i njenih aktivnosti i interesa širokoj mreži državnih, regionalnih i lokalnih čimbenika u zemlji.

Ima više od 15 godina operativnog iskustva s financiranjem projekata iz privatnog i javnog sektora, naročito u aspektima održivosti, u različitim sektorima i regijama uključujući Europsku uniju, Zapadni Balkan, Afriku, južnu i istočnu Aziju te Bliski istok. U svojoj prethodnoj ulozi u EIB-u bila je usredotočena na pitanja vezana za održivo financiranje, ESG standarde i prakse, pravednu tranziciju te je također radila kao stručnjak na razvoju novih europskih standarda izvješćivanja o održivosti za Europsku savjetodavnu skupinu za financijsko izvješćivanje (EFRAG) kao i na razvoju društvene taksonomije za Platformu Europske komisije za održive financije. Prije svoje 10-godišnje karijere u EIB-u, radila je u središnjici Svjetske banke, fokusirajući se na operacije održivog razvoja u istočnoazijskoj i pacifičkoj regiji. Njezino prethodno iskustvo uključuje i rad na pitanjima vezanim uz migracije za Međunarodni centar za razvoj migratornih politika u Beču. Ima dva magisterija sa Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Johns Hopkins (SAD), iz područja društvenih znanosti, međunarodnih odnosa i ekonomije.

Kako ističe “EIB je investicijska, ali i klimatska banka te pionir u plasmanu zelenih obveznica. Njen je cilj financirati projekte koji podupiru ciljeve EU. Osim direktnog financiranja, EIB u Hrvatskoj omogućuje i financiranje kroz HBOR ili druge poslovne banke, daje mogućnost financiranja rizičnijih projekata, projektnog financiranja i jamstava te se može kombinirati i sa sufinanciranjem iz europskih fondova. Također, naglasila je, EIB daje besplatnu savjetodavnu pomoć. „Danas nosimo pečat kvalitete i kada EIB kaže da je nešto zeleno, onda je to zaista zeleno”, dodaje.

Njen angažman u XEnergy značajno će doprinijeti našoj većoj orijentaciji prema temama zelenih financija te unaprjeđenju suradnje s europskim institucijama, posebice EIB-om.

Marija Šćulac direktorica je Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) gdje je kroz svoje brojne aktivnosti dala značajan doprinos većoj integraciji obnovljivih izvora energije i energetskoj tranziciji.

Position paper HGK na kojem je radila i kojeg je predstavila pred godinu dana izazvao je veliku pažnju stručne i šire javnosti te potaknuo i ubrzao neophodne promjene regulatornog okvira. Tako je od tada do danas donesena Uredba za energetsko odobrenje, kao i Pravila o priključenju na distribucijsku i prijenosnu mrežu te Mrežna pravila. Novi Position paper predstavljen je krajem ožujka te su naglašeni problemi u regulativi koji koče bržu integraciju obnovljivih izvora te potreba definiranja iznosa naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. „Ovo nije samo pitanje povećanja kapaciteta proizvodnje OIE, odnosno problematike njihovih investitora. Infrastrukturna ulaganja u elektroenergetsku mrežu koja su potrebna važna su stavka za proizvodnju, odnosno samodostatnost, za sigurnost opskrbe, ali i za potrošnju OIE i sve veću elektrifikaciju. Mreža je kralježnica zelene tranzicije, stoga se ovo tiče svih”, ističe.

Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Područjem energetike, zaštite okoliša i klime bavi se više od 25 godina. Kao voditeljica ili članica radnih skupina za pripremu zakona i strategija u području energetike, okoliša i klime sudjelovala je u kreiranju nacionalnih politika i stajališta te ih je zastupala u ime RH na međunarodnoj i EU razini. Tijekom procesa pristupanja RH Europskoj uniji, bila je članica pregovaračkog tima u poglavlju energetike. Također je bila članica pregovaračkog tima i vodila službenu delegaciju RH kada je usvojen Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Profesionalnu karijeru započela je radom u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Pored toga, bila je pomoćnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na njenoj današnjoj poziciji direktorice Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK dala je veliki doprinos zelenoj i pravednoj tranziciji te potaknula mnoge pozitivne promjene u sektoru koji se ubrzano mijenja u skladu sa ESG kriterijima.

Izuzetno nam je drago što će Marija donijeti novu snagu i energiju našem Savjetodavnom odboru koji će još aktivnije raditi na projektima osnaživanja žena u energetici i zelenoj tranziciji.

Iva Rogović Lekić po struci je profesionalna pilotkinja koju je kreativan um iz pilotske kabine doveo do osnivanja brokerske kompanije koja se bavila uslugom najma business jetova za poslovna putovanja, ali i u onom humanom dijelu – za prijevoz organa za transplantaciju. Ubrzo je s partnerima osnovala i prvu hrvatsku business jet aviokompaniju koja je operirala sa tri poslovna mlažnjaka. Ekonomska kriza njen je poslovni put usmjerila na brokersku karijeru u nekoliko tvrtki u osigurateljnom sektoru, da bi naposlijetku 2019. postala predsjednica Uprave Marsha, a od 2023. i predsjednica Uprave Marsh McLennan Hrvatska, podružnice najveće globalne kompanije u domeni upravljanja rizicima, strategijama i ljudima. Uz svoj je tim do danas u potpunosti preokrenula poslovanje. Upeterostručili su prihode, danas upravljaju premijskim volumenom od više od 40 milijuna EUR i najveći su korporativni broker u Hrvatskoj.

Njihovo poslovanje izuzetno je bitno za energetski sektor pa se tako u portfelju Marsha Hrvatska nalaze najveće energetske kompanije od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Marsh na lokalnom i regionalnom tržištu kompanijama iz energetskog sektora uspješno kreira osigurateljne programe, prije svega alocirajući kroz specifične metodologije na ispravan način rizike kojima su ove kompanije izložene, kombinirajući globalni i lokalni know- how. Ovo je osobito važno kad se radi o industrijama koje rade s fosilnim izvorima energije za koje je najteže pronaći kapacitete osiguranja i reosiguranja.

Kao CEO Marsh Mclennan Hrvatska, Iva strateški komunicira o važnosti upravljanja rizicima organizirajući brojne edukacije i konferencije na ovu temu.

„Energetika je u našoj kompaniji zaista prepoznata kao iznimno važna industrija i ponosni smo na ogroman portfelj u ovom sektoru, ne samo na globalnoj razini već i lokalno. Marsch kompetencije u energetskom sektoru na lokalnoj i globalnoj razini zaista su visoke. Sama činjenica što svake godine organiziramo svjetske energetske konferencije, Energy Industry Conference u Dubaiju i Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima sudjeluje nekoliko tisuća stručnjaka i njihovih klijenata isključivo iz energetskog sektora, govori sama za sebe. Dodatno, Marsh u suradnji sa Chartered Insurance Institute of UK, najznačajnijim i najstarijim osigurateljnim institutom ima svoju energetsku akademiju“, ističe.

Lokalni rast Marsha ove je godine dodatno prepoznat i nagrađen kroz nagradu CROME koju je Iva dobila u veljači, kao Menadžerica godine 2023. Ovo je prvi puta da je brokersko društvo uopće nominirano, a potom i nagrađeno. Čestitamo Ivi na nagradi i veselimo se brojnim suradnjama koje planiramo!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!