Nazad
27. studenoga 2023.

Održan drugi okrugli stol

Udruga XEnergy – Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji organizirala je okrugli stol „Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini – Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama“ koji je ponudio poglede različitih industrija i sektora na poslovne rizike koji nas očekuju u sljedećoj godini. Promjene u nacionalnim i međunarodnim makroekonomskim, regulatornim, političkim i klimatskim uvjetima donose nove rizike i potrebu strateškog upravljanja njima. U središtu rasprave bili su rizici ESG spektra, posebice rizici zelene tranzicije koja ubrzano mijenja uvjete poslovanja energetskih i svih ostalih kompanija.

Okrugli stol okupio je respektabilne uvodne govornike i paneliste. U ime Ministarstva financija prepunoj dvorani obratila se Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija RH, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e i Magdalena Šoljakova, voditeljica Ureda IFC-a za Hrvatsku, Sloveniju i Sjevernu Makedoniju, a Danijela Miloš Sprčić sa Ekonomskom fakulteta u Zagrebu dala je uvod u panel kojeg je moderirala. Rasprava je okupila top menadžere vodećih hrvatskih kompanija iz strateških sektora koji su posebice izloženi rizicima zelene tranzicije. U panelu su sudjelovali: Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Grupe, Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đure Đakovića, Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a, Mario Klarić, predsjednik Uprave Professio Energia i Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviera.

Kako smo imali priliku čuti, i 2024.godina biti će izazovna u svim sektorima. Klimatske promjene već sad utječu na poslovni sektor, nova ESG regulativa uskoro će većini poduzeća promijeniti način poslovanja ukoliko žele biti konkurentni, a strah od visokih cijena energenata potiče poslovni sektor za ulaganje u vlastite solarne elektrane. Korporativno upravljanje rizicima postaje ključno kako bi se poslovni sektor mogao nositi sa sve većih promjenama.

Financijski sektor prepoznao je važnost financiranja zelenih projekata i nudi nove financijske proizvode koji potiču obnovljivu energiju i niskougljičnu ekonomiju. Iako su zelena transformacija i izazovi koje nosi možda najočitiji segment ESG rizika, to ne umanjuje važnost socijalnih i upravljačkih pitanja. Jedno od njih je i veći udio žena u upravljačkim strukturama te će njihov udio u upravnim odborima kompanija koje kotiraju na burzi do lipnja 2026. godine morati dostići 40%. Jedan od ciljeva udruge XEnergy upravo je veće sudjelovanje žena na svim razinama odlučivanja, a kroz svoje aktivnosti promiču ulogu i vidljivost žena u svim sektorima, pogotovo onima koji su vezani uz energetsku tranziciju. Stoga su i na ovom događanju uspješne žene, zajedno sa svojim muškim kolegama, pokazale kako je za upravljanje uspješnim kompanijama potrebna sinergija znanja, menadžerskih vještina i socijalno osviještenog korporativnog upravljanja.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!