Nazad
9. ožujka 2024.

Novi korporativni članovi

XEnergyjeva mreža u prethodnih mjesec dana postala je bogatija za tri nova korporativna člana: HOPS, CROPEX i Interenergo.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), ključna je tvrtka za uspjeh energetske tranzicije u Hrvatskoj. HOPS je operator elektroenergetskog prijenosnog sustava u Hrvatskoj i vlasnik cjelokupne hrvatske prijenosne mreže (naponskih razina 400kV, 220kV i 110kV), te obavlja prijenos električne energije kao regulirane javne usluge. Posluje po modelu neovisnog operatora prijenosa te vodi regulacijsko područje hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES). Radi sigurne i kvalitetne opskrbe kupaca električnom energijom i razmjene električne energije, hrvatski EES povezan je s EES-ima susjednih država i ostalim sustavima članica Europske mreže operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E).

Uz vođenje EES-a Republike Hrvatske, HOPS je zadužen za prijenos električne energije te održavanje, razvoj i izgradnju prijenosne mreže, zbog čega je njegova uloga u ostvarenju ciljeva Europskog zelenog plana i energetske tranzicije neprocjenjiva. Naime, bez adekvatnog razvoja mreže nije moguća integracija obnovljivih izvora i dekarbonizacija na koju se Hrvatska obvezala. HOPS u 2024. godini u razvoj prijenosne mrežu ulaže 200 milijuna eura, od čega je 140 milijuna eura predviđeno iz EU fondova.

Jedno od istaknutih ovogodišnjih ulaganja odnosi se na rekonstrukcije transformatorskih stanica oštećenih u potresima, kao i sanaciju dalekovoda pogođenih u velikom prošlogodišnjem nevremenu, ističe Igor Ivanković, predsjednik Uprave HOPS-a. Također značajan broj visokonaponskih postrojenja je pri kraju životnog vijeka te se navedenim zahvatima osigurava sigurnost opskrbe i pouzdanost prijenosne mreže. U tijeku je i realizacija projekta „Revitalizacija, izgradnja i digitalizacija energetskog sustava i prateće infrastrukture za dekarbonizaciju energetskog sektora“ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji je HOPS potpisao u rujnu 2022. godine. NPOO-om se ulaže u 11 projekata, od povećanja prijenosne moći mreže preko dogradnje postojećih dalekovoda do programa zamjene pomorskih kabela, ukupne vrijednosti 218 milijuna eura s rokom završetka do sredine 2026. godine.

Hrvatska burza električne energije (CROPEX) je tvrtka osnovana kako bi sudionicima na tržištu osigurala središnju lokaciju za trgovanje električnom energijom i djeluje kao središnja ugovorna strana (Central Counter Party) između prodavatelja i kupaca električne energije. Preuzima rizike kupnje i prodaje električne energije za sva trgovanja na dan unaprijed tržištu i unutardnevnom tržištu zaključena na trgovinskoj platformi.

U 2023. CROPEX je doživio rast bez presedana, s rekordnim količinama trgovanja u svim segmentima uz gotovo udvostručenje količina trgovanja na unutardnevnom tržištu. Direktor Ante Mikulić naglašava: „Inicijative za integriranje obnovljivih izvora energije u naše platforme za trgovanje ne samo da su pridonijele zelenijoj budućnosti, već su nas također pozicionirale kao lidera u poticanju održivog energetskog ekosustava putem naših namjenskih aukcija za jamstva podrijetla energije. Tijekom 2023. godine uspješno smo „zazelenili“ energiju ukupne vrijednosti nešto više od 1,1 milijarde eura.”

Nekoliko ključnih prekretnica u 2023. oblikovalo je djelovanje CROPEX-a i učvrstilo njegovu poziciju. Mikulić tako, također, spominje i uspješno pokretanje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije (Croatian Power Futures) na European Energy Exchangeu (EEX). „Ova značajna prekretnica ne samo da proširuje ponudu proizvoda za hrvatsko tržište, već također pruža sudionicima na tržištu vrijedne alate za upravljanje rizicima i optimizaciju njihovih energetskih portfelja. Uvođenje terminskih ugovora povećava sofisticiranost kratkoročnih tržišta kojima upravljamo, jačajući našu predanost inovacijama u sektoru trgovanja energijom.”

CROPEX je također poduzeo strateško širenje tržišta jamstava podrijetla. Ova inicijativa odražava njegovu predanost promicanju obnovljive energije i podržavanju prijelaza na održivu energetsku budućnost. Proširujući tržište jamstava podrijetla jamstvima izvan shema poticaja omogućili su transparentno tržište za sve proizvođače električne energije, neovisno o zemlji proizvodnje.

Interenergo je međunarodna energetska grupacija sa sjedištem u Ljubljani. Tijekom desetljeća postojanja, Interenergo se svrstao među najveće energetske kompanije u regiji, s predstavništvima u šest država Jugoistočne Europe. Od 2009. dio je austrijske grupacije Kelag Energie, koja je 2023. godine obilježila 100. obljetnicu postojanja i rada u području obnovljivih izvora energije (OIE). Osnovne djelatnosti kojima se Interenergo bavi su: trgovanje električnom energijom, ugovori za električnu energiju, investicije i razvoj projekata OIE te energetske usluge (ESCO). Cilj djelovanja Interenergo Grupe je razvoj projekata i rješenja koja stvaraju vrijednost za njihove partnere i tržište.

Generalni direktor David Huber ističe: „Naš portfelj OIE uključuje više od 35 operativnih projekata s 100 MW nazivne snage koji iskorištavaju energiju vode, vjetra i sunca te se rasprostiru u sedam država Jugoistočne Europe. Na hrvatskom tržištu smo prisutni od 2020. godine, kada smo pustili u rad našu prvu vjetroelektranu Jasenice. Danas u Hrvatskoj imamo dvije operativne vjetroelektrane te sunčanu elektranu, a uz to aktivno razvijamo još nekoliko vjetro i solarnih projekata. Također, fokus usmjeravamo na bitno područje energetske učinkovitosti gdje partnerima po modelu energetskog ugovaranja, bez njihove investicije, omogućujemo renovacije energetskih sustava te s time energetske i financijske uštede kao i bitne koristi za okoliš. Navedeni projekti u distribucijske mreže donose novu zelenu energiju i značajno pridonose smanjenju emisija CO 2 .“

Interenergova nastojanja potvrđuje i podatak o više od 200 MW projekata OIE trenutno u razvoju u regiji. Sa postojećim snažnim portfeljem i ekspertizom na različitim energetskim područjima, Interenergo nastavlja na svom putu podrške daljnjem razvoju efikasnog i održivog energetskog sustava, doprinoseći zelenijoj Europi.

Želimo dobrodošlicu našim novim članovima!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!