Nazad
9. prosinca 2023.

Novi korporativni članovi: ACCIONA Energia i TT cables

Za XEnergyjevu mrežu korporativnih članova studeni je bio u znaku pristupanja dvaju novih članova: ACCIONA Energije i TT cablesa.

ACCIONA Energía, vodeća je svjetska kompanija u području ulaganja u obnovljive izvore energije, s više od 30 godina iskustva, Na globalnoj razini do sada je proizvela zelene energije dovoljne za potrošnju 7,6 milijuna kućanstava godišnje te time umanjila globalne emisije CO 2 za preko 13 milijuna tona. Kompanija je vodeća i u ispunjavanju ESG standarda te je prema S&P Global Rating ocijenjena s najvišom ocjenom. Od 2015. čak devet godina zaredom proglašena je “najzelenijom” proizvodnom elektroenergetskom kompanijom prema ocjeni Energy Intelligence Top 100 Green Utilities.

ACCIONA Energía u Hrvatskoj je prisutna od 2002. godine te je jedan od vodećih developera obnovljivih izvora energije. Od 2013. upravljaju vjetroparkom Jelinak instalirane snage 30MW, dok je u fazi izgradnje novih 27MW te 45MW instalirane snage vezane uz CfD PPA ugovore potpisane u okviru tržišne premije koju nudi HROTE. Tvrtka će biti jedan od važnih sudionika XEnergyjeve PPA platforme koja će povezati proizvođače, potrošače i opskrbljivače električnom energijom.

Kako je istaknuo Aljoša Pleić, direktor Acciona Energija Global Croatia, s velikim novim projektom u fazi razvoja PV Promina ,instalirane snage 150 MW, profiliraju se i u području solarne energije. PV Promina nalazit će se u zaleđu Šibensko-kninske županije na preko 300 ha, a planirani građevinski radovi kreću 2024. godine.

TT cables vodeći su regionalni proizvođač niskonaponskih kabela, a zajedno sa svojih pet podružnica imaju više od 350 zaposlenih te izvoze svoje proizvode u više od 50 država diljem svijeta. Osnovani su 2008. godine te danas opskrbljuju sve glavne veletrgovce i stručnjake za kabele u Europi, Africi, Bliskom istoku, pa i tržište Sjeverne Amerike.

Kombiniraju modernu tehnologiju velikih europskih proizvođača strojeva, mlado i motivirano osoblje, te iskusne inženjerka i inženjere s razumljivom vizijom kako prodrijeti na zahtjevno tržište kabela. Osim korištenja obnovljivih izvora energije poput hidroenergije, planiraju izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe. Posjeduju ISO 14001 certifikat za upravljanje okolišem i surađuju s lokalnim partnerima kako bi potpuno reciklirali većinu otpadnih materijala. Cilj im je digitalizacija poslovnih procesa što će također značajno utjecati na njihov put prema niskougljičnoj budućnosti.

Njihova predanost održivim poslovnim praksama ogleda se i kroz postavljanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova te objavljivanjem prvog ESG izvještaja koji naglašava transparentnost, odgovornost i pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu.

TT cables u suradnji s XEnergy želi istaknuti svoju posvećenost održivosti te pripomoći pri promicanju uloge i pozicije žena u energetskoj tranziciji.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!