Nazad
9. ožujka 2024.

Naših prvih godinu dana

Ovih dana obilježavamo važan jubilej: prvu godišnjicu našeg djelovanja.

Kako je sve započelo? Idejna začetnica, osnivačica i predsjednica XEnergyja Nela Vlahinić, kroz godine djelovanja kao voditeljica studija MBA Ekonomija energetskog sektora, upoznala je brojne sjajne žene iz energetskog sektora kojima je često nedostajala zaslužena vidljivost i shvatila da je i ženama i njihovim muškim kolegama u interesu potaknuti ih i dati im dodatni vjetar u leđa. U suradnji s današnjom potpredsjednicom i tajnicom udruge, Ninom Dusper Sušić i Martinom Biondić, ženama iz svijeta energetike, čitav koncept razrađen je u nekoliko dana i osnovana udruga.

Ideja je potom predstavljena uspješnim i kompetentnim ženama i muškarcima, dokazanim stručnjacima u svom području djelovanja, koji su je prepoznali i priključili se kao članovi Upravnog i Savjetodavnog odbora.

Utemeljena je tako neprofitna organizacija koja, okupljajući žene i muškarce koji pokrivaju različita područja energetske tranzicije i aktivno doprinose ciljevima održivog razvoja, potiče afirmaciju žena u održivom razvoju gospodarstva i društva u cjelini.

Ponosni smo da su viziju i djelovanje XEnergyja u proteklih godinu dana prepoznali mnogi. Tako naša mreža danas okuplja 70-ak individualnih i 38 korporativnih članova, a ostvarili smo i brojna partnerstva.

Među partnerstvima s ponosom i zadovoljstvom izdvajamo dva partnerstva s institucijama EU-a: Europskom investicijskom bankom (EIB) i Platformom za ravnopravnost spolova Europske komisije za energetski sektor (European Commission Gender Equality Platform for the Energy Sector). Pored toga, iznimno nas raduju i partnerstvo s Globalnom ženskom mrežom za energetsku tranziciju (GWNET), koja povezuje više od 3000 članica iz više od 140 zemalja diljem svijeta te nedavno uspostavljeno partnerstvo s neprofitnom inicijativom Woman on Boards Adria, koja ima misiju promicanje ravnopravnosti spolova na razini odlučivanja u Adria regiji.

Naša prva godina bila je iznimno dinamična jer pokrenuli smo brojne aktivnosti te snažno radili na okupljanju svih sudionika energetske tranzicije i pozicioniranju XEnergyja na domaćoj i međunarodnoj sceni. Organizirali smo networking događanja poput dva vrlo uspješna okrugla stola, pokrenuli mentorski program, održali edukaciju za PPA ugovore za koju je iskazan veliki interes, inicirali projekt energetski samoodrživog sela, pokrenuli svoj newsletter…

Posebno smo ponosni na naš mentorski program „Osnaživanje žena u energetskoj tranziciji“, koji za cilj ima potaknuti napredak u području rodne ravnopravnosti, potaknuti rodno osviještenu politiku i posebne mjere za bolji položaj žena. Cilj programa je i unaprijediti karijere žena te time pridonijeti većoj zastupljenosti žena na upravljačkim razinama i razinama odlučivanja, društvenim promjenama i novim idejama, umrežavanju i definiranju konkretnih poslovnih ciljeva sudionica u programu. Zahvaljujući programu sedam je mladih, perspektivnih, žena na početku karijere dobilo priliku da ih u njezinu daljnjem razvoju usmjeravaju iskusni i uspješni poslovni ljudi: Tina Jakaša, Vedrana Jelušić Kašić, Nataša Mlakar, Nina Dusper Sušić, Ivona Štritof i Zoran Obradović. Sudionice programa kao mentijke su Kristina Godec, Jasna Malić, Lucija Medić, Anja Stanković, Ivona Šironja, Antonela Vidović Zubak i Matea Zeko.

„Na osobnom primjeru mogu potvrditi da mentorship vrlo važan dio karijere. Mogu odgovorno tvrditi da je poticaj, vjetar u leđa, važan moment za svaku mladu osobu, a posebice za ženu u svijetu energetike. Zahvaljujem svim mentorima na sudjelovanju u prvom mentorskom programu. Nadam se da će svaka slijedeća godina nositi i veći broj mentora, a samim time i veći broj prilika za mlade žene.“, istaknula je prilikom predstavljanja rezultata izbora za sudionice mentorskog programa njegova voditeljica Martina Biondić.

I pred nama su brojne aktivnosti kojima se radujemo. Uskoro ćemo predstaviti članove našeg Međunarodnog savjetodavnog odbora, pokrećemo internship program za djevojke na završnim godina preddiplomskog studija, nastavljamo s mentorskim programom, organizirat ćemo okrugle stolove, edukacija i razna zanimljiva networking događanja. Suradnje su nam vro važne te ćemo stoga nastavit na razvoju suradnji s postojećim partnerima poput Ekonomskog fakulteta Rijeka (EFRI) i Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i razvijati nove, pratit ćemo i nadalje razvoj zakonodavnog okvira i davati svoj doprinos u postupku njegova definiranja i analize, zagovarat ćemo interese naših korporativnih članova…

Puno toga je iza nas u samo godinu dana koliko djelujemo, a puno novog tek pripremamo. Radujemo se svemu što nas čeka u budućnosti. Pratite nas, pridružite nam se na našim događanjima i budite dio mreže koja raste i nastavlja biti točka povezivanja za sve sudionike energetske tranzicije.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!