Nazad
26. rujna 2023.

Intervju mjeseca - Andreas Rörig, predsjednik uprave E.ON Hrvatska

Zelena energetska tranzicija umanjuje rizik od nestabilnosti cijena energenata pri čemu je krajnji cilj klimatska neutralnost

Promjena energetskih modela i preobrazba prema učinkovitijim, sigurnijim, ekološki prihvatljivim i povoljnijim rješenjima u srži je energetske tranzicije. E.ON Grupa, u okviru koje djeluje i tvrtka E.ON Hrvatska, predana je u njenoj provedbi pri čemu je strateški cilj postići klimatsku neutralnost i dekarbonizaciju Europe. Odlučna predanost tom cilju, značajna ulaganja te ekspertiza i posvećenost E.ON-ovih zaposlenika smjestila je kompaniju među lidere u industriji koji snažno promiču održivosti i zelenu energetsku tranziciju. U ovom kratkom razdoblju E.ON, koji je bio među prvim korporativnim članovima XEnergy mreže, doživio je snažan rast, potaknuo investicije u energiju iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj te je postao prepoznat po brojnim realiziranim inovativnim projektima o kojima nam govori predsjednik Uprave Andreas Rörig.

E.ON Grupa jedan je od najvećih europskih energetskih operatera. Ima najveću energetsku mrežu u Europi, s 50 milijuna kupaca na 17 tržišta, među kojima je i hrvatsko. Poslovanje temeljite na energetskoj tranziciji koja vodi prema klimatsko (ugljičnoj) neutralnosti. Koje su glavne značajke takvog pristupa?

Energetska tranzicija godinama se isticala kao smjer kojim Europa treba krenuti kako bi se ublažila posljedice klimatskih promjena koje su nastale zbog prekomjerne upotrebe fosilnih goriva i povećanih emisija CO2. Shvatili smo da je tranzicija postala nužnost 2022. kada se nestabilnost cijena energenata na tržištu povećala s krizom uzrokovanom ruskom agresijom u Ukrajini, zbog čega je potrebno smanjiti ovisnost o ruskom plinu i poticati razvoj isplativijih i ekološki prihvatljivijih energetskih rješenja. U ostvarenju ovih ciljeva tražimo i razvijamo nove tehnologije te potičemo inovacije. Do 2026. E.ON grupa će uložiti 27 milijardi eura u ubrzano širenje i digitalizaciju energetskog sektora i prilagođena rješenja za korisnike za dekarbonizaciju cjelokupnog gospodarstva.

U Hrvatskoj E.ON aktivno podupire korištenje obnovljivih izvora energije, elektrifikaciju prometa i energetsku učinkovitost. Imamo veliku ambiciju, utemeljenu na pomno definiranim planovima i razumnim rokovima, postati lider u zelenoj energetskoj tranziciji koja se temelji na opskrbi čistom energijom i inovativnim rješenjima za korisnike. S tim ciljem aktivno radimo na povećanju našeg portfelja temeljenog na održivim energetskim rješenjima koja na hrvatsko tržište donose i nove tehnologije poput istraživanja proizvodnje električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, kogeneracijska postrojenja na biomasu, uvođenje novih rješenja za potpunu energetsku neovisnost kućanstava, širenje usluga e-mobilnosti i razvoj inovativnih tehnologija koje uključuju vodik i geotermalnu energiju.

Kako je energetska kriza utjecala na energetsku tranziciju? Jesu li OIE u fokusu više nego ikad?

Energetska kriza je snažno ubrzala tranziciju, posebice u poslovnom sektoru, jer korisnici žele smanjiti troškove poslovanja i izbjeći aktualni rizik od nestabilnosti cijena na energetskom tržištu, a trenutno najsigurniji način za to je prelazak na obnovljive izvore energije i održiva rješenja. Podržavamo sve ciljane mjere usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti i promoviranje energije iz obnovljivih izvora kako bi se potaknule investicije u zelena rješenja. Cilj je plana REPowerEU brzo smanjiti našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima ubrzanjem čiste tranzicije i udruživanjem snaga kako bi se postigao otporniji energetski sustav. Preporuke iz proljetnog paketa europskog semestra ukazuju da je ključno smanjiti broj regulatornih i administrativnih prepreka te potaknuti veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora. Također preporuka je postupno ukidanje mjera uz daljnje promatranje tržišne situacije i intervencionizam usmjeren na zaštitu ugroženih kućanstava i poduzeća te poticanje ušteda energije. Ako gledamo s vedrije strane, energetska kriza je ubrzala ovaj proces. Promicanje ušteda energije kroz usvajanje inovativnih korisničkih rješenja i elektrifikaciju temeljenu na OIE (putem dizalica topline i električnih vozila), potpomognuta ojačanom energetskom infrastrukturom, doista je ključna za uspjeh zelene energetske tranzicije.

Snažan ulazak u područje obnovljivih izvora energije predstavlja velik zaokret u vašem poslovanju posljednjih godina. Koji su najznačajniji ‘zeleni’ projekti koje ste ostvarili u Hrvatskoj i kako ćete postići ambiciozne ciljeve koje ste postavili u svom Izvješću o održivosti?

U E.ON-u čvrsto vjerujemo u održivu budućnost i nastojimo doprinijeti energetskoj tranziciji Republike Hrvatske te smo ponosni na svoje projekte, posebice one vezane uz OIE. Oni potvrđuju naše vodstvo na hrvatskom tržištu, gdje pružamo održiva rješenja za kućanstva i tvrtke. U suradnji s Plivom u Savskom Marofu projektirali smo i izgradili najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj instalirane snage 9,71 MWp. Također surađujemo s Valamar Grupom na dekarbonizaciji njihovih hotela i kampova duž jadranske obale. Ovaj projekt promiče zeleni i održivi turizam, a upravo ovakav pristup cijene i ubuduće će sve više tražiti ekološki osviješteni turisti. Zajedno s Valamar Grupom dobili smo 2022. i nacionalnu ekološku nagradu Green Prix. Razvijamo i projekte koji uključuju druge obnovljive izvore, kao što je kogeneracijsko postrojenje na otpadnu biomasu (drvna sječka) u Đurđevcu u partnerstvu s Bauwerk Grupom. U 2022. godini ostvarili smo i izvanredne rezultate u segmentu kućanstava te pomogli više stotina kupaca u postizanju energetske neovisnosti i smanjenju njihovih računa što pozitivno i značajno utječe na njihov kućni budžet. Ovi projekti samo su dio naših trajnih napora na promicanju energije iz obnovljivih izvora i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Premda se EU svojim Zelenim planom obvezala da će se u Europi klimatska neutralnost postići do 2050., u E.ON-u smo taj cilj “spustili” za 10 godina, vjerujući i predano radeći da ga ostvarimo. U E.ON Hrvatska smo uspostavili Sektor za strategiju i održivost te će i naša ESG strategija u cijelosti biti usmjerena na uravnoteženo postizanje poslovnih ciljeva i društvenih koristi. Najveći zaokret očekuje se u okolišnom području održivosti, gdje smo i sad postigli velike rezultate. Ulaganja koja su taksonomski prihvaćena, odnosno doprinose ciljevima zaštite okoliša, porasla su na 74,05 %, s planom da se do 2030. udio taksonomski usklađenih ulaganja u ukupnom investicijskom ciklusu poveća na 85-90 %. Ovom održivom strategijom pišemo novo poglavlje u E.ON-u i zaokružujemo uspješnu priču prema još zelenijoj i održivijoj tvrtki do 2030.

E.ON Hrvatska je među prvim korporativnim članovima mreže XEnergy, za promicanje žena u energetskoj tranziciji. Zašto ste pristupili, koje vrijednosti dijelite s XEnergy i što očekujete od članstva?

Pridruživanje XEnergy mreži bila je ključna odluka za E.ON potaknuta našom posvećenošću energetskoj tranziciji prema održivijoj budućnosti i potrebom za suradnjom s drugim vodećim dionicima u energetskom sektoru. S obzirom na to da XEnergy okuplja različite sektore i stručnjake te promiče inovacije i razvoj novih energetskih tehnologija, uvidjeli smo da se njihovi misija, vizija i vrijednosti poklapaju s našima. Bliskost našem fokusu na razvoj održivih energetskih rješenja i načine kako ih ostvariti presudila je tome da postanemo član udruge koja potiče suradnju između sektora i dionika u energetskom sektoru. Vjerujemo da članstvom u XEnergy mreži i suradnjom s uvaženim članovima, kao i visoko profesionalnim te angažiranim vodstvom udruženja, možemo doprinijeti konstruktivnoj razmjeni ideja, pronalaženju najboljih praksi i ubrzanju preobrazbe energetskog sektora, što nam je svima zajednički cilj.

XEnergy, okuplja stručnjake koji aktivno promiču ulogu i vidljivost žena u energetskoj tranziciji. Kakav je položaj žena u E.ON Hrvatska?

Položaj žena u E.ON Hrvatska, kao i u cijelom E.ON-u, odražava našu posvećenost raznolikosti i uključivosti te promicanju ravnopravnosti spolova. Više od polovice zaposlenih u društvima E.ON Hrvatska i E.ON Energija su žene. Za nas su kompetencija, stručnost, poznavanje energetskog sektora, vještine rješavanja problema i primjena kvalitetnih rješenja iznad kategorije spola. Dodatno bi, vezano uz zaposlenike, istaknuo kako je angažman E.ON-a u Hrvatskoj u proteklom periodu pozitivno utjecao na zapošljavanje i lokalno gospodarstvo. Zbog povećanog broja projekata potaknutih snažnim ulaganjima E.ON-a u Hrvatskoj, posebice u segment obnovljivih izvora energije, u posljednjih šest mjeseci zaposlili smo dodatno 50 novih djelatnika. Svi zaposlenici imaju ugovore na neodređeno vrijeme, što se pozitivno odražava na sigurnost zaposlenja. Uz podršku Uprave i cjelokupnog menadžerskog tima i daljnja planirana značajna ulaganja u hrvatski energetski sektor, E.ON ostaje predan ambicioznim ciljevima te energetskoj tranziciji u kombinaciji s fokusom na održivost, stručnost, inovacije i globalni utjecaj.

Pripremila: Branka Belamarić

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!