Nazad
23. veljače 2024.

CROPEX – naš novi korporativni član

S oduševljenjem vam predstavljamo našeg novog korporativnog člana – Hrvatsku burzu električne energije d.o.o. (CROPEX)!

CROPEX je tvrtka osnovana kako bi sudionicima na tržištu osigurala središnju lokaciju za trgovanje električnom energijom i djeluje kao središnja ugovorna strana (Central Counter Party) između prodavatelja i kupaca električne energije. Preuzima rizike kupnje i prodaje električne energije za sva trgovanja na dan unaprijed tržištu i unutardnevnom tržištu zaključena na trgovinskoj platformi.

U 2023. CROPEX je doživio rast bez presedana, s rekordnim količinama trgovanja u svim segmentima uz gotovo udvostručenje količina trgovanja na unutardnevnom tržištu. Ovo postignuće učvršćuje poziciju CROPEX-a kao preferiranog mjesta za trgovanje energijom i kao pouzdanog partnera. Direktor Ante Mikulić naglašava: „Inicijative za integriranje obnovljivih izvora energije u naše platforme za trgovanje ne samo da su pridonijele zelenijoj budućnosti, već su nas također pozicionirale kao lidera u poticanju održivog energetskog ekosustava putem naših namjenskih aukcija za jamstva podrijetla energije. Tijekom 2023. godine uspješno smo „zazelenili“ energiju ukupne vrijednosti nešto više od 1,1 milijarde eura.”

U 2023. nekoliko ključnih prekretnica oblikovalo je djelovanje CROPEX-a i učvrstilo njegovu poziciju. Mikulić tako, također, spominje i uspješno pokretanje tržišta hrvatskih izvedenica električne energije (Croatian Power Futures) na European Energy Exchangeu (EEX). „Ova značajna prekretnica ne samo da proširuje ponudu proizvoda za hrvatsko tržište, već također pruža sudionicima na tržištu vrijedne alate za upravljanje rizicima i optimizaciju njihovih energetskih portfelja. Uvođenje terminskih ugovora povećava sofisticiranost kratkoročnih tržišta kojima upravljamo, jačajući našu predanost inovacijama u sektoru trgovanja energijom.”

CROPEX je također poduzeo strateško širenje tržišta jamstava podrijetla. Ova inicijativa odražava njegovu predanost promicanju obnovljive energije i podržavanju prijelaza na održivu energetsku budućnost. Proširujući tržište jamstava podrijetla jamstvima izvan shema poticaja, omogućili su transparentno tržište za sve proizvođače električne energije, neovisno o zemlji proizvodnje. Konačno, njihova je izvrsnost dodatno naglašena uvođenjem unutardnevnog sigurnosnog rješenja (intraday backup solution), koje povećava pouzdanost i otpornost platforme za unutardnevno trgovanje.

Čestitamo CROPEX-u na velikom uspjehu i veselimo se našoj suradnji!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!