Nazad
13. lipnja 2024.

INA novi korporativni član

INA je kao vodeća naftna i plinska kompanija te jedna od predvodnica hrvatskog gospodarstva spremna doprinijeti zelenoj energetskoj tranziciji. I svojim pristupanjem Mreži za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy, INA potvrđuje predanost dekarbonizaciji europskog gospodarstva.

„Jedan od naših ciljeva održivosti je i jačanje uključivanja žena na svim razinama, jer smatramo da promicanje žena u poslovnoj zajednici i energetska tranzicija idu ruku pod ruku. INA već intenzivno radi na postizanju zadanih ciljeva i transformira svoje poslovanje stavljajući fokus na istraživanje geotermalnih izvora energije, gradnju solarnih elektrana te proizvodnju zelenog vodika i biometana“, izjavila je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine, u povodu Ininog pristupanja mreži XEnergy, čijom je članicom Međunarodnog savjetodavnog odbora upravo imenovana.

Inicijative koje INA poduzima na području energetske tranzicije su opsežne. INA smatra da Hrvatska treba iskoristiti svoje potencijale u razvoju geotermalne energije, koji su za 60 posto veći od europskog prosjeka te se proaktivno uključila u taj proces, osvojivši na nedavno provedenom međunarodnom javnom natječaju dvije dozvole za istraživanje geotermalnih potencijala na hrvatskom kopnu. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti geotermalna energija imati važnu ulogu u energetskom miksu Hrvatske, a INA tu sa svojim znanjem i stručnošću stečenom u istraživanju nafte i plina može imati vodeću ulogu, s obzirom na to da su ta istraživanja gotovo istovjetna geotermalnim istraživanjima.

U Rafineriji nafte Rijeka planirano je pokretanje proizvodnje zelenog vodika, a projekt je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. INA će tako postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj. Također, u planu je i proizvodnja biometana u Sisku, što će ovu industrijsku lokaciju, uz postojeću sunčanu elektranu, transformirati u Inin centar za obnovljive izvore energije. Zajednička vrijednost ovih dvaju strateških projekata koji će osnažiti Inin portfelj obnovljivih projekata iznosi 98 milijuna eura. Na pragu održive energetske budućnosti, INA predvodi transformaciju hrvatskog energetskog sektora svojim ulaganjima, primjerom i ekspertizom.

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!