Nazad
19. siječnja 2024.

Novi korporativni član - JANAF

S velikim zadovoljstvom predstavljamo našeg novog korporativnog člana – JANAF, jednu od najuspješnijih i najprofitabilnijih energetskih kompanija u regiji. Primarni fokus JANAF-a je transport i skladištenje nafte i naftnih derivata, no ova je kompanija na vrijeme prepoznala važnost zelene tranzicije te diverzificira svoje poslovne interese u skladu s novim trendovima.

Janaf ima 2,1 milijun tona skladišnih kapaciteta za sirovu naftu i 242 tisuće kubika za naftne derivate. Skladištenje donosi oko 35 do 40 posto ukupnih prihoda, a ostatak stiže od transporta nafte. Tijekom 2023. godine Janaf je sklopio ugovore za transport i skladištenje s tvrtkama NIS, MOL, Lukoil, Vitol, Ina, Litasco, Adria Oil, Rijeka trans, Delta Oil International te s Agencijom za ugljikovodike. Cilj je kompanije proširiti suradnju i na energetske kompanije preostalih europskih zemalja s kojima ih još uvijek ne veže ugovor. Kako ističe član Uprave Vladislav Veselica, kompanija je prepoznata na razini EU-a kao tvrtka od strateškog značaja te predstavlja ključno energetsko čvorište Srednje Europe, što su dokazali osiguravši sigurnost opskrbe široj regiji u trenucima velikih geopolitičkih neizvjesnosti.

Treba istaknuti da je dosadašnji transport nafte bio u potpunosti bez negativnog utjecaja na okoliš, a kompanija se intenzivno restrukturira i priprema za razdoblje dekarbonizacije. Kako navodi Veselica: “Već smo u tom smislu pokrenuli aktivnosti za diverzifikaciju poslovanja. Možemo istaknuti kako smo već realizirali projekte dviju sunčanih elektrana – jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na terminalima Omišalj i Slavonski Brod. Cilj nam je transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju koja će svoje poslovanje temeljiti na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije uz punu klimatsku neutralnost”.

Dobrodošli i veselimo se suradnji!

Pretplati se na newsletter

Unesite svoju e-mail adresu za prijavu.

Molimo, pričekajte...

Hvala na Vašoj prijavi!