Novi korporativni članovi: VSB Grupa, Forte Solar i JANAF

Krajem prošle godine i na samom početku ove XEnergyjeva mreža postala je bogatija za tri nova korporativna člana: VSB Grupu, Forte Solar i JANAF.

VSB Grupa je međunarodni developer projekata obnovljivih izvora, sa sjedištem u Dresdenu, jedan od vodećih pružatelja kompletnih usluga u području obnovljive energije. Osnovna djelatnost tvrtke je nacionalni i međunarodni razvoj projekata za vjetroelektrane i fotonaponske parkove, njihovo operativno upravljanje, kao i upravljanje vlastitim parkovima.

Pored toga, VSB podržava klijente iz industrije i trgovine u pitanjima proizvodnje energije i energetske učinkovitosti. Od 1996. godine VSB Group je pustila u rad više od 700 vjetroelektrana i fotonaponskih postrojenja. Sa svojim povezanim društvima Grupa zapošljava preko 500 djelatnika na 22 lokacije. Ekonomska moć cijele VSB Grupe daje društvu VSB Obnovljiva Energija Hrvatska prednost na tržištu i mogućnost kompletne usluge razvoja projekata obnovljive energije.

Forte Solar d.o.o. jedan je od vodećih graditelja solarnih elektrana u Dalmaciji s preko 50.000 postavljenih panela. Pruža potpuna rješenja za izgradnju solarnih elektrana, od savjetovanja, projektiranja, izgradnje, izrade kompletne dokumentacije do održavanja. Njihove reference uključuju izgradnju solarnih elektrana za hotelske komplekse kao što su Sunčani Hvar i Hotel Mondo Split, firme prehrambene industrije kao što su Premis Makarska, Lepi Dečki Čakovec, Narona Impex Metković, Frigo Bonsai Opuzen te mnoge druge firme kao što su Kingtrade Makarska, Max&Moris Split, Jasenka Opuzen, Termodinamika Split i drugi.

Drago nam je da se naše korporativno članstvo širi i na mala i srednja poduzeća koja aktivno doprinose energetskoj tranziciji.

JANAF je jedna od najuspješnijih i najprofitabilnijih energetskih kompanija u regiji. Primarni fokus tvrtke je transport i skladištenje nafte i naftnih derivata, no ova je kompanija na vrijeme prepoznala važnost zelene tranzicije te diversificira svoje poslovne interese u skladu s novim trendovima.

JANAF ima 2,1 milijun tona skladišnih kapaciteta za sirovu naftu i 242 tisuće kubika za naftne derivate. Skladištenje donosi oko 35 do 40 posto ukupnih prihoda, a ostatak stiže od transporta nafte. Tijekom 2023. godine Janaf je sklopio ugovore za transport i skladištenje s tvrtkama NIS, MOL, Lukoil, Vitol, Ina, Litasco, Adria Oil, Rijeka trans, Delta Oil International te s Agencijom za ugljikovodike. Cilj je kompanije proširiti suradnju i na energetske kompanije preostalih europskih zemalja s kojima ih još uvijek ne veže ugovor. Kako ističe član Uprave Vladislav Veselica, kompanija je prepoznata na razini EU-a kao tvrtka od strateškog značaja te predstavlja ključno energetsko čvorište Srednje Europe, što su dokazali osiguravši sigurnost opskrbe široj regiji u trenucima velikih geopolitičkih neizvjesnosti.

Treba istaknuti da je dosadašnji transport nafte bio u potpunosti bez negativnog utjecaja na okoliš, a kompanija se intenzivno restrukturira i priprema za razdoblje dekarbonizacije. Kako navodi Veselica: “Već smo u tom smislu pokrenuli aktivnosti za diverzifikaciju poslovanja. Možemo istaknuti kako smo već realizirali projekte dviju sunčanih elektrana – jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na terminalima Omišalj i Slavonski Brod. Cilj nam je transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju koja će svoje poslovanje temeljiti na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije uz punu klimatsku neutralnost”.

Dobrodošli i veselimo se suradnji!

Novi korporativni član – JANAF

S velikim zadovoljstvom predstavljamo našeg novog korporativnog člana – JANAF, jednu od najuspješnijih i najprofitabilnijih energetskih kompanija u regiji. Primarni fokus JANAF-a je transport i skladištenje nafte i naftnih derivata, no ova je kompanija na vrijeme prepoznala važnost zelene tranzicije te diverzificira svoje poslovne interese u skladu s novim trendovima.

Janaf ima 2,1 milijun tona skladišnih kapaciteta za sirovu naftu i 242 tisuće kubika za naftne derivate. Skladištenje donosi oko 35 do 40 posto ukupnih prihoda, a ostatak stiže od transporta nafte. Tijekom 2023. godine Janaf je sklopio ugovore za transport i skladištenje s tvrtkama NIS, MOL, Lukoil, Vitol, Ina, Litasco, Adria Oil, Rijeka trans, Delta Oil International te s Agencijom za ugljikovodike. Cilj je kompanije proširiti suradnju i na energetske kompanije preostalih europskih zemalja s kojima ih još uvijek ne veže ugovor. Kako ističe član Uprave Vladislav Veselica, kompanija je prepoznata na razini EU-a kao tvrtka od strateškog značaja te predstavlja ključno energetsko čvorište Srednje Europe, što su dokazali osiguravši sigurnost opskrbe široj regiji u trenucima velikih geopolitičkih neizvjesnosti.

Treba istaknuti da je dosadašnji transport nafte bio u potpunosti bez negativnog utjecaja na okoliš, a kompanija se intenzivno restrukturira i priprema za razdoblje dekarbonizacije. Kako navodi Veselica: “Već smo u tom smislu pokrenuli aktivnosti za diverzifikaciju poslovanja. Možemo istaknuti kako smo već realizirali projekte dviju sunčanih elektrana – jedne na Terminalu Sisak, a druge na Terminalu Žitnjak, dok je u pripremi i projektna dokumentacija za sunčane elektrane na terminalima Omišalj i Slavonski Brod. Cilj nam je transformirati Jadranski naftovod u energetsku kompaniju koja će svoje poslovanje temeljiti na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije uz punu klimatsku neutralnost”.

Dobrodošli i veselimo se suradnji!

Forte Solar – naš novi korporativni član

Naš novi korporativni član je Forte Solar d.o.o., jedan od vodećih graditelja solarnih elektrana u Dalmaciji s preko 50.000 postavljenih panela. Forte Solar pruža potpuna rješenja za izgradnju solarnih elektrana, od savjetovanja, projektiranja, izgradnje, izrade kompletne dokumentacije do održavanja. Njihove reference uključuju izgradnju solarnih elektrana za hotelske komplekse kao što su Sunčani Hvar i Hotel Mondo Split, firme prehrambene industrije kao što su Premis Makarska, Lepi Dečki Čakovec, Narona Impex Metković, Frigo Bonsai Opuzen te mnoge druge firme kao što su Kingtrade Makarska, Max&Moris Split, Jasenka Opuzen, Termodinamika Split itd.

S obzirom na veliki i rastući interes tvrtki i kućanstava za ugradnjom vlastitih solarnih elektrana kako bi smanjili troškove električne energije i ovisnost o tržišnim fluktuacijama, Forte Solar se ubrzano širi i nudi veliko iskustvo i kompletna rješenja za izgradnju solarnih elektrana.

Drago nam je da se naše korporativno članstvo širi i na mala i srednja poduzeća koja aktivno doprinose energetskoj tranziciji.

Dobro nam došli!

VSB Grupa novi korporativni član

Još jedan međunarodni developer projekata obnovljivih izvora postao je korporativni član XEnergy. Sa velikim zadovoljstvom predstavljamo VSB Group sa sjedištem u Dresdenu, jednog od vodećih pružatelja kompletnih usluga u području obnovljive energije. Osnovna djelatnost je nacionalni i međunarodni razvoj projekata za vjetroelektrane i fotonaponske parkove, njihovo operativno upravljanje, kao i upravljanje vlastitim parkovima.

Osim toga, VSB podržava klijente iz industrije i trgovine u pitanjima proizvodnje energije i energetske učinkovitosti. Od 1996. godine VSB Group je pustila u rad više od 700 vjetroelektrana i fotonaponskih postrojenja. Sa svojim povezanim društvima Grupa zapošljava preko 500 djelatnika na 22 lokacije. Ekonomska moć cijele VSB Grupe daje društvu VSB Obnovljiva Energija Hrvatska prednost na tržištu i mogućnost kompletne usluge razvoja projekata obnovljive energije.

Dobrodošli i veselimo se suradnji!

Novi korporativni član – TT cables 

XEnergy širi svoje članstvo te s velikim zadovoljstvom predstavljamo novog korporativnog člana – TT cables. TT cables u suradnji s XEnergy žele istaknuti svoju posvećenost održivosti, te pripomoći pri  promicanju žena u energetskoj tranziciji.

TT cables vodeći su regionalni proizvođač niskonaponskih kabela, a zajedno sa svojih pet podružnica imaju preko 350 zaposlenih te izvoze u više od 50 država diljem svijeta. Posjeduju ISO 14001 certifikat za upravljanje okolišem i surađuju s lokalnim partnerima kako bi potpuno reciklirali većinu otpadnih materijala. Cilj im je digitalizacija poslovnih procesa što će također značajno utjecati na njihov put prema niskougljičnoj budućnosti.

TT kabeli kombiniraju modernu tehnologiju velikih europskih proizvođača strojeva, mlado i motivirano osoblje, te iskusne inženjerka i inženjere s razumljivom vizijom kako prodrijeti na zahtjevno tržište kabela. Osnovani su 2008. godine te danas opskrbljuju sve glavne veletrgovce i stručnjake za kabele u Europi, Africi, Bliskom istoku, pa i tržište Sjeverne Amerike.

Osim korištenja obnovljivih izvora energije poput hidroenergije, planiraju izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe. Njihova predanost održivim poslovnim praksama ogleda se i kroz postavljanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova, te objavljivanjem prvog ESG izvještaja koji naglašava transparentnost, odgovornost i pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu.

Želimo dobrodošlicu našem novom članu te se veselimo suradnji! 

ACCIONA Energia – novi korporativni član

Naš novi korporativni član je ACCIONA Energía, vodeća svjetska kompanija u području ulaganja u obnovljive izvore. S preko 30 godina iskustva, ova kompanija je na globalnoj razini proizvela zelene energije dovoljne za potrošnju 7,6 milijuna kućanstava godišnje te time umanjila globalne emisije CO2 za preko 13 milijuna tona. ACCIONA Energía  je vodeća i u ispunjavanju #esg standardas te je prema S&P Global Rating ocijenjena s najvišom ocjenom. Od 2015. čak devet godina zaredom proglašena je “najzelenijom” proizvodnom elektroenergetskom kompanijom prema ocjeni Energy Intelligence Top 100 Green Utilities.

ACCIONA Energía prisutna je u Hrvatskoj od 2002. godine te je jedan od vodećih developera obnovljivih izvora energije. Od 2013. upravljaju vjetroparkom Jelinak  instalirane snage 30MW, dok je u fazi izgradnje novih 27MW te 45MW instalirane snage vezane uz CfD PPA ugovore potpisane u okviru tržišne premije koju nudi HROTE.

Kako je istaknuo Aljoša Pleić, direktor Acciona Energija Global Croatia, s velikim novim projektom u fazi razvoja PV PROMINA instalirane snage 150 MW profiliraju se i u području solarne energije. PV PROMINA nalazit će se u Šibensko-kninskoj županiji na preko 300 ha, a planirani građevinski radovi kreću 2024. godine.

Veselimo se suradnji sa ACCIONA Energiom koja će biti jedan od važnih sudionika naše PPA platforme koja će povezati proizvođače, potrošače i opskrbljivače električnom energijom.


Dobro nam došli!

Marsh Hrvatska – novi korporativni član

Korporativno članstvo XEnergy proširilo se s novim članom – Marsh Hrvatska koji nudi specifične ekspertize u području osiguranja, reosiguranja i upravljanja rizicima, pogotovo u sektoru energetike.
Marsh McLennan je najveća svjetska korporacija za upravljanje rizikom (NYSE: MMC) sa 150-godišnjom tradicijom poslovanja. Marsh McLennan broji više od 85.000 zaposlenih te posluje u više od 550 ureda u 130 zemalja svijeta. Ukupni prihodi su u 2022. godini bili veći od 20 milijardi dolara. U Hrvatskoj Marsh posluje kao broker u osiguranju i reosiguranju, a od 2023. godine u svoje poslovanje putem nove strategije Marsh McLennan integrira sva 4 globalna brenda: Marsh , Mercer , Oliver Wyman i Guy Carpenter. Globalna ekspertiza na lokalnoj razini uz lokalne poznavatelje tržišta njihova su važna prednost.


U razvijenim zemljama, a pogotovo u zemljama Europske unije, ovlašteni brokeri u osiguranju i reosiguranju nezaobilazan su dio poslovanja svakog ozbiljnog poduzeća i imaju jedinstvenu ulogu u zaštiti ugovaratelja osiguranja (poduzeća). Bez ovlaštenog brokera osposobljenog za kvalitetnu analizu pokrića i rizika teško je sklopiti korektan ugovor sa svim potrebnim pokrićima i istodobno transparentno poslovati.


Ured Marsh Hrvatska uz „uobičajene“ vrste osiguranja usko je specijaliziran za osiguranja za koja su potrebna specifična znanja, primjerice osiguranje od menadžerskih odgovornosti, kibernetičko osiguranje, osiguranje potraživanja te reosiguranje u svim sektorima, od kojih se posebno ističe sektor energetike. Duboko specijalizirane kvantitativne vještine i sofisticirano modeliranje osiguravaju da su njihovi klijenti izvrsno informirani i pripremljeni za donošenje odluka o riziku i kapitalu.
Želimo dobrodošlicu našem novom članu te se veselimo suradnji!

Dalekovod d.d. – naš novi korporativni član

Sretni smo što je i tvrtka Dalekovod d.d. postala naš korporativni član te će svojim profilom značajno doprinijeti kvaliteti našeg članstva i potencijalu suradnje među našim članovima.


Tijekom više od 65 godina poslovanja Dalekovod se razvijao i danas je jedan od važnih aktera energetske tranzicije u Hrvatskoj i mnogim zemljama diljem svijeta te u čak preko 80 njih izvozi svoje proizvode i usluge. Grupa Dalekovod s povezanim poduzećima, podružnicama i poslovnicama diljem Hrvatske i svijeta specijalizirana je za projektiranje, izgradnju dalekovoda i transformatorskih stanica, opremanje tunela, cesta i autoputova, ugradnju metalnih struktura (dvorane i unutarnje prostorije), dizajn napajačkih i infrastrukturnih objekata, proizvodnju čelično-rešetkastih stupova za dalekovode i ostalih metalnih proizvoda. Posebno je bitna njegova uloga u izgradnji elektroenergetske mreže, što će biti neophodan preduvjet zacrtanih ciljeva integracije obnovljivih izvora.


Kako nam je istaknuo predsjednik uprave Tomislav Rosandić: „Upravo područja temeljne misije udruge XEnergy – osnaživanje pozicije i vidljivosti žena u projektima energetske tranzicije, promicanje principa održivog razvoja, ubrzan razvoj obnovljivih izvora energije i inovativnih energetskih i tehnoloških rješenja su principi i politike koje i mi u Dalekovodu vidimo kao bitne, a moguće i ključne elemente održivosti poslovanja i unaprjeđenja konkurentnosti našeg poduzeća. Smatramo od iznimne važnosti i naš doprinos ukupnom razvoju istih. U tom kontekstu XEnergy, a time i Dalekovod kao član i partner udruženja, imaju priliku dati značajan doprinos kroz uključenje relevantnih dionika u sektoru energetike obzirom na značaj zelene i digitalne tranzicije, u kreiranju politika uključivosti, održivosti te odgovornog poslovanja s ciljem dugoročne konkurentnosti.“


Želimo dobrodošlicu našem novom članu i veselimo se suradnji!

Doğus grupa – naš novi korporativni član

S velikim zadovoljstvom predstavljamo našeg novog korporativnog člana – moćnu Doğus grupu, jedan je od najvećih konglomerata privatnog sektora u Turskoj, s portfeljem od 250 tvrtki u 7 industrija. U Hrvatskoj je Doğus grupa poznata kao prvi turski investitor u našu zemlju, a prisutna je već 12 godina u hrvatskom turizmu. Sagradila je do sada lanac marina i hotele, međutim te je projekte u međuvremenu prodala, a trenutno razvija najzahtjevniji i najvrjedniji projekt – rekonstrukciju hotela Maraska u Zadru.

To će biti prvi hotel u Hrvatskoj pod luksuznim brendom Hyatt. Maraska je trenutno jedini, ali i najveći Doğusov projekt u Hrvatskoj, koji ne podrazumijeva samo hotelsku djelatnost već i razvoj brendiranih nekretnina. Hotel Maraska će biti vrhunski hotel sa rezidencijskim kompleksom visokoluksuznih stanova.


Burak Baykan, regionalni direktor SEE Doğuş grupe bio je predsjednik Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća, dugogodišnji član upravljačkog tima, a od prosinca 2022. i predsjednik Udruge stranih ulagača u Hrvatskoj.

PBZ – novi korporativni član XEnergy

Ponosni smo što je naš novi korporativni član postala Privredna banka Zagreb d. d.


PBZ dio je Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od vodećih bankarskih grupa u Europi, koja je u svom poslovanju iznimno posvećena ESG-u te se obvezala na nultu neto stopu emisija do 2030. godine za svoje vlastite emisije, a do 2050. godine za svoje kreditne i investicijske portfelje. PBZ snažno podržava projekte koji doprinose održivom razvoju te je u tom smislu izuzetno usmjerena financiranju projekata koji uključuju energetsku učinkovitost, očuvanje okoliša, obnovljive izvore energije i održivi razvoj. Ciljevi održivog poslovanja integriraju tri ključna čimbenika, a to su okolišni, društveni i upravljački aspekti (ESG) koji uključuju kriterije cirkularne ekonomije i zelenih projekata.

Kako je istaknula Vedrana Jelusic Kasic, članica Uprave i članica Savjetodavnog odbora XEnergy: “PBZ pruža svojim klijentima podršku u dizajnu novoga gospodarskog ekosustava, a cirkularna ekonomija i održivi razvoj predstavljaju veliku priliku za sve sudionike u gospodarstvu te njihovu integraciju za postizanje zajedničkog cilja. U segmentu poslovanja s poduzećima smo za naše klijente razvili kredite za održivo poslovanje i za ulaganje u digitalnu tranziciju. Smatramo važnim i jačanje komunikacije s klijentima o ESG postignućima kroz definiranje mjerljivog skupa ključnih ciljeva, te smo upravo pokrenuli i projekt ESG radionica koje će se organizirati diljem Hrvatske prvenstveno namijenjene SME klijentima.”

XEnergy je svjestan važnosti financijskog sektora za zelenu tranziciju te se stoga posebno veselimo budućoj suradnji s našim novim korporativnim članom.